background branding

Limonade als (veel goedkopere) sportdrank: kan dat? Dit zegt een expert

isotonedrank187925508_l_normal_none.jpg

Tijdens het sporten is het van groot belang om goed gehydrateerd te blijven en je energievoorraad op peil te houden. Sportdrankjes uit de supermarkt lijken dan uitkomst te bieden, maar zijn vaak verre van de beste keuze. Maar wat moet je dan kopen? En kun je zelf een goede sportdrank maken? Radar zoekt het uit.

Kant en klare sportdrank levert vaak teveel suikers

Een fijne sportdrank kan snel door je lichaam opgenomen worden, maar bevat ook voldoende voedingsstoffen. Iets als water wordt bijvoorbeeld heel makkelijk opgenomen, maar heeft te weinig voedingswaarde. Een kant en klare sportdrank, zoals een normale - high energy - AA Drink, bevat daarentegen te veel suikers en wordt hierdoor tijdens het sporten heel moeilijk opgenomen door je lichaam.

Radar sprak met Anneke Palsma, voedingswetenschapper en sportdiëtist, om erachter te komen wat je het beste wel kunt drinken. Zij stelt dat een zogeheten ‘isotone’ sportdrank het beste is tijdens het sporten. “Zo’n drankje bevat voldoende suikers en wordt makkelijk opgenomen door je lichaam.” Isotoon betekent namelijk ‘gelijke druk’. Met een isotoon drankje vul je dus precies aan wat je aan energie verliest tijdens het sporten

Hoeveel moet je drinken?

De vuistregel die gehanteerd wordt voor optimale energiehuishouding, is dat je het beste minstens één bidon van 500 milliliter isotone drank per uur sporten drinkt. Dit geldt volgens Palsma voor zowel kracht- als duursporters, al zijn krachtsporters vaak niet langer dan een uur actief. Sport je minder dan een uur? Dan heb je in principe genoeg aan water.

Zelf je isotone drank maken

Als je wel een isotone sportdrank nodig hebt, dan ben je al snel tientallen euro’s kwijt. Via verschillende merken kun je potten poeder kopen die je aan kunt mengen met water. Je doet er lang mee, maar de aanschafprijs blijft flink. Al helemaal voor een amateursporter die niet regelmatig langer dan een uur sport. Volgens blogs als die van webshop Duursport is er een veel goedkoper alternatief: het maken van je eigen sportdrank!

Dit werkt als volgt: meng limonade, water en zout met elkaar. Hoeveel limonade je precies moet schenken, is afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten en dat verschilt per merk. Dit zou vrijwel dezelfde voedingswaarde hebben als de potten poeder en zou daarnaast goed zijn voor de portemonnee.

Maar werkt het echt?

Palsma raadt het af om zelf je isotone sportdrank te maken, omdat het heel lastig is om de juiste verhoudingen te krijgen. “Hierdoor krijg je snel te veel of te weinig koolhydraten of zouten binnen." Ook zit er te veel suiker in limonade, en krijg je minder elektrolyten - de zouten die nodig zijn voor een goede vochtbalans - binnen. “Eigenlijk moet je het niet doen, al helemaal niet bij een belangrijk evenement.”

Er is echter nog altijd geen man overboord. In de meeste gevallen is sportdrank namelijk sowieso niet nodig. “Het belangrijkste deel van je voeding vindt namelijk plaats voor je daadwerkelijk gaat sporten”, stelt Palsma.

Goed eten en drinken voordat je gaat sporten is volgens haar belangrijker dan een sportdrank. “Wanneer je van tevoren goed op je koolhydraatinname let en niet veel langer dan een uur gaat sporten, volstaat water of limonade in de bidon tijdens het sporten”, besluit Palsma.

Bronnen: Anneke Palsma, Duursport, Topsport Gelderland, Fitguide, Bicycling, Climbfinder