background branding

Kun je door middel van voeding en sport je testosteronlevel beïnvloeden?

260922_testosteron.jpg

Je ‘mannelijkheid’ vergroten door je testosteronlevel zelf te verhogen? Onder mannen lijkt het een nieuwe hype te zijn. Maar kan dit wel echt werken? En zitten er geen gevaren aan zelf je hormoonhuishouding proberen te beïnvloeden? Radar checkt hoe dit zit. 

Je libido verhogen, sterker worden, hoge bloeddruk tegengaan en de omvang van je buik verminderen; een hoger testosterongehalte zou hierin de beslissende factor kunnen spelen als je de verhalen op het internet zou moeten geloven. Om erachter te komen of je inderdaad zelf op een veilige manier je testosteron kunt verhogen en wat dit allemaal precies voor invloed heeft, spreekt Radar met sportdiëtist & personal coach Neeke Smit en medisch socioloog en oprichter van Fit.nl Jeroen van der Mark. 

De effecten van testosteron

Zolang je op een natuurlijke manier je testosteron probeert te verhogen, zijn er geen risico’s in het spel volgens de experts. En naast de ‘populaire’ effecten van een hoog testosterongehalte, is het ook goed om een tekort te voorkomen. 

‘Als iemand een te laag testosterongehalte heeft kunnen er verschillende klachten ontstaan zoals verminderde energie en kracht, verminderd libido, laag zelfbeeld, nervositeit en depressie. Ook is er meer kans op overgewicht, diabetes en metabool syndroom’, aldus diëtist Smit.

Zo verhoog je jouw testosteron op een veilige manier

En dat wil je liever voorkomen. Twijfel jij erover of jouw gehalte op peil is? Bijvoorbeeld doordat je merkt minder energie en kracht te hebben, een lager libido hebt of last hebt van een laag zelfbeeld, nervositeit en depressie? 

Volgens Smit en Van der Mark is het bij twijfel altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Verder geven zij het volgende advies over wat je zelf kunt doen en waar je op kunt letten: ‘Eet je voldoende groente en fruit? Ga voor minimaal 250 gram groente per dag en 200 gram fruit. Let daarnaast ook op genoeg variatie en houd in de gaten of je een macroverdeling hebt die aansluit op je trainingsdoel.’ 

Naast een gezond eetpatroon vol groenten en fruit is ook voldoende slaap van groot belang om het testosterongehalte op peil te houden. Uit onderzoek blijkt dat een slaaptekort van negatieve invloed is op het testosterongehalte wat als gevolg had dat mannen agressiever reageerden. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Daarnaast heeft ook een te hoge alcoholinname een negatief effect. 

Vermijd dit om je testosteron te verhogen

Een gezond dieet is dus de oplossing, maar toch grijpen veel mensen naar geneesmiddelen of doping. Dit komt mede door de vele claims die er gedaan worden over de testosteronboosters en -pillen die rondgaan op de markt. Hierbij ziet dïetist Smit het echter helaas vaak fout gaan:

‘Een te hoog testosterongehalte zien we vaak bij verkeerd gebruik van geneesmiddelen of doping die mannelijke hormonen bevatten (anabole steroïden) of lichamelijke afwijkingen zoals hormoonproducerende gezwellen in de zaadbal, gezwellen in de bijnier, aangeboren aandoeningen of een te hard werkende hypofyse.’

Is drop eten funest voor je testosterongehalte?

En naast dat je van de testosteronpillen af moet blijven, zou je volgens de vele artikelen op het internet ook niet aan drop moeten komen. Het stofje glycyrrhizinezuur dat in drop zit, zou namelijk een negatief effect hebben op de testosteronwaardes. Dit stofje zit ook in beperkte mate in kruidenthee, zoethout en hoestsiroop. 

Wat in deze artikelen echter niet wordt besproken, zijn de hoeveelheden die je in zou moetne nemen om een effect te merken. ‘Het heeft mogelijk een negatief effect bij een hoge dosis van 500mg per dag, maar dit is nog onvoldoende gerepliceerd in wetenschappelijk onderzoek’, aldus Van der Mark. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? ‘Consumeer dan niet meer dan 150mg van dit stofje of maximaal 100gram zoethout en dan zit je waarschijnlijk binnen de veilige grens.’ 

Heeft de manier van sporten nog invloed?

Tot slot is er ook veel te lezen over de verschillende manieren van sport en hoe deze weer van invloed kunnen zijn op het testosterongehalfte. Zo zou duursporten een stuk minder goed zijn dan het doen van krachttraining, omdat onderzoek bij hardlopers zou laten zien dat hun testosteroenspiegels flink daalden. 

Ook dit legden we voor aan de personal coaches en zij beamen deze bevindingen: ‘Sporten is in de basis gezond, maar extreem veel duursport kan negatieve hormonale effecten hebben. Sommige sporters (15-25%) van de wedstrijdsporters die meer dan 10-20 uur per week sporten kunnen last krijgen van het overtraining syndroom.’ Wel voegt Van der Mark toe dat begeleiding van een ervaren coach een groot verschil kan maken die alle (prestatie)waardes in de gaten houdt. ‘Kortom, de dosis is vaak de killer, en dan ook nog lang niet altijd.’