background branding

Wake-up light om makkelijker wakker te worden: werkt het echt?

Wake up Light

Veel mensen hebben het idee dat ze in de winter moeilijker wakker worden dan in de zomer, omdat het ‘s winters langer donker is. Een lichtwekker zou dat probleem verhelpen en je helpen makkelijker op te staan. Werkt dat ook echt?

Maar eerst, wat is een wake-up light?

Een wake-up light is een wekker die je met licht wakker maakt in plaats van met geluid. Zo’n 20 minuten voor de door jou ingestelde tijd gaat de lamp steeds een beetje feller branden. Bij sommige lampen verandert de kleur van het licht ook van rood naar oranje naar geel om een zonsopkomst na te bootsen. 

Licht beïnvloedt je slaap-waakritme

Volgens Lotte Krijger van Slapen.com - het slaap informatie centrum - heeft licht daadwerkelijk invloed op hoe makkelijk je ‘s ochtends wakker wordt. Dit heeft te maken met je slaap-waakritme, dat gestuurd wordt door de hormonen melatonine en cortisol.

Zodra het donker wordt, produceren je hersenen meer melatonine waardoor je slaperig wordt. Cortisol zorgt juist voor alertheid. De aanmaak hiervan wordt gestimuleerd door licht en piekt in de ochtend. De invloed van licht op je hormonen werkt ook als je slaapt. “Ook al heb je je ogen dicht, ze registreren alsnog dat het licht wordt”, aldus Krijger. 

Makkelijker wakker worden

Vandaar dat je volgens Krijger inderdaad makkelijker wakker kunt worden met een wake-up light. Zelf gebruikt ze er dan ook al jaren een. “Het is wetenschappelijk aangetoond dat het werkt en vanuit eigen ervaring kan ik dat bevestigen.” 

Duurder niet per se beter

Krijger benadrukt dat een dure lichtwekker niet per se beter is dan een goedkopere variant. “Tuurlijk werkt een wake-up light van 200 euro goed, is hij degelijk en ziet hij er mooi uit, maar uiteindelijk gaat het vooral om de functionaliteit. En een goedkopere versie van 50 euro functioneert net zo goed.” 

Meer over