background branding

Voedingscentrum: Kwart Nederlanders riskeert voedselvergiftiging door wassen rauwe kip

09052022-kip-wassen.jpg

Kip staat bekend als een soort vlees die zeker niet rauw gegeten mag worden. Daarmee zou je besmetting van bijvoorbeeld de salmonellabacterie mee kunnen oplopen. Het idee dat je de kans hierop verkleint door de kip van tevoren te wassen, wordt door veel Nederlanders gedeeld, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Deze gewoonte vergroot echter de kans op voedselvergiftiging. 

Mensen denken de bacteriën door de kip te wassen te kunnen wegspoelen, schrijft het Voedingscentrum. Campylo- en salmonellabacteriën kunnen echter juist door het sap van de rauwe kip en de waterspetters verspreid worden. De kans op voedselvergiftiging neemt er door toe. 'Je kunt het dus beter niet doen,' aldus het Voedingscentrum. 

42 procent van de deelnemers van het onderzoek gaf aan van jongs af aan de kip al af te wassen, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. 'Wat we zien is dat veel mensen het wassen van rauwe kip van huis uit hebben meegekregen.'

Ook een bekend gebruik in het buitenland

Eerder bleek al dat ook Amerikanen en Engelsen hun kip wasten, maar cijfers over Nederlanders waren er nog niet. In een eerste algemeen onderzoek naar voedselveiligheid gaf 28 procent van de 2000 deelnemers aan weleens rauwe kip te wassen. Vooral Nederlanders tussen de 56 en 69 jaar met een lage sociaal-economische positie wassen hun kip, waarbij mannen dit vaker doen dan vrouwen. 

Het Voedingscentrum voerde ook een tweede onderzoek uit die specifiek gericht was op kip. Hieruit bleek dat 25 procent van de ruim 1000 respondenten het wassen van kip echt als gewoonte ziet. Zij zeiden dit vaak tot bijna altijd te doen.

'Doe het niet' werkt niet

Van de onderzoeken die in het buitenland zijn uitgevoerd is bekend dat het niet altijd nut heeft om mensen te vertellen dat ze de kip niet moeten wassen. 'Als mensen zeggen dat ze gewassen kip lekkerder vinden, kun je ze beter niet tegen de haren instrijken door te zeggen dat ze ermee moeten stoppen,' aldus Van der Vossen. Het geven van tips om het veiliger te doen werkt daarin beter. 

Een aantal tips van het Voedingscentrum:

  1. Probeer zo min mogelijk te spetteren
  2. Maak het aanrecht na het wassen schoon
  3. Was je handen goed

Bron: NOS