background branding

Wordt jouw kipfilet (nog) opgepompt met water? Hier moet je op letten!

09032021 water in kipfilet.jpg

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees! Maar is het zó veelzijdig dat het ook een geïnjecteerd waterkippetje kan zijn of een opgespoten kipfilet? Het onderwerp kwam een aantal jaar geleden veelvuldig in het nieuws, maar hoe zit het tegenwoordig? En waar moet je op letten?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Aan rauw, onbewerkt kippenvlees mag tegenwoordig geen extra water worden toegevoegd. 'Het is in de wet vastgelegd dat hieraan niets mag worden toegevoegd, anders mag het geen vlees heten', aldus het Voedingscentrum.

Wanneer mag er dan wél water worden toegevoegd aan kip?

Onder 'onbewerkt vlees' wordt verstaan: niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd, gerookt of een andere bewerking. Als het vlees gemarineerd is of een van de andere genoemde bewerkingen heeft gehad, mag er dus wél water worden toegevoegd.

Hoe wordt dit aangegeven op het etiket?

Op het etiket dient dan letterlijk 'water' in de lijst met ingrediënten te staan. Dit is verplicht. Als er meer dan 5 procent water is toegevoegd aan kip dat eruit ziet als een lap, braadstuk, plak, portie of filet, dan moet in de naam 'met toegevoegd water' staan, legt het Voedingscentrum uit. Op het etiket moet ook staan om hoeveel water het precies gaat.

'De ingrediëntenlijst is altijd zo samengesteld dat het ingrediënt wat het meest gebruikt is vooraan staat en dat wat het minst gebruikt is achteraan. Dus je kunt als consument naar de ingrediëntenlijst kijken en ook naar de volgorde van de ingrediënten.'

Waarom komt er dan toch vocht vrij als je onbewerkte kip in de pan doet?

Het kan zijn dat er tijdens het koelen van het kippenvlees water wordt opgenomen. 'Er kan namelijk met lucht gekoeld worden, maar ook met dompelkoeling of sproeikoeling. Hierdoor kan het zijn dat er kleine hoeveelheden water worden opgenomen', meldt de voorlichtingsorganisatie.

Check de additieven (E-nummers)

Additieven, oftewel stoffen die bewust aan voedingsmiddelen worden toegevoegd, kunnen je ook het een en ander vertellen over het vlees. Zo kunnen er E-nummers zijn toegevoegd om het water te binden. Waterbinders vallen in de categorie E400-495. Enkele voorbeelden zijn: E450 en E451. 'Deze E-nummers zijn terug te vinden in de lijst met ingrediënten.'