background branding

Statiegeldfles wordt niet geaccepteerd door de machine: wat kun je doen?

Statiegeld

Een fles of blik waar statiegeld op zit moet geaccepteerd worden door de statiegeldautomaat. Maar wat als dat toch niet gebeurt? Krijg je je statiegeld alsnog terug? Radar zoekt dit uit.

Vraag de medewerker om hulp

Op bijna alle drinkflessen en blikjes zit statiegeld. Het kan soms voorkomen dat ze geweigerd worden bij het inleverpunt. Radar heeft supermarkten Jumbo, Albert Heijn, Dirk en Aldi gecontacteerd en gevraagd waarom dit zo is en wat je dan het best kunt doen als jou dit overkomt.

Albert Heijn verwijst voor hun antwoord door naar Stichting Afvalfonds Nederland. Alle andere gevraagde supermarkten zeggen dat de klant in zo’n geval naar de servicebalie kan gaan of een medewerker om hulp kan vragen. Dit is alleen voor statiegeldflesjes die niet worden herkend door de automaat.

Dit zegt Stichting Afvalfonds Verpakkingen 

Wij hebben dezelfde vraag ook neergelegd bij Miranda Boer, woordvoerder Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Albert Heijn verwijst immers naar deze instantie voor hun antwoord.

‘’Supermarkten zijn klantvriendelijk. Zolang de barcode en het statiegeldlogo er nog op zitten en de fles in goede staat verkeert, moet de fles ingeleverd kunnen worden. Ook als deze geweigerd wordt door de machine. De klant kan een medewerker om hulp vragen’’, aldus Boer.

Welke flessen kun je inleveren?

Nu weet je wat je in zo’n situatie kunt doen zodat je jouw statiegeld alsnog terugkrijgt. Maar de fles of het blik moet dus wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Miranda Boer noemde het al even, maar hieronder vind je een volledig lijstje.

  1. Het statiegeldlogo moet op het etiket van de fles of het blikje staan.
  2. De fles of het blikje moet een onbeschadigde barcode hebben.
  3. De fles of het blikje moet in goede staat verkeren.
  4. De fles moet het liefst nog een dop hebben.

Waar kun je ze inleveren voor statiegeld?

Machines waar je statiegeldflessen- en blik kunt inleveren, vind je vooral in supermarkten. Ook bemande tankstations langs de snelweg moeten dat wel doen omdat ze daar een vergoeding voor krijgen. Dat geldt sinds juli 2023 ook voor statiegeldflessen van merken die ze niet zelf verkopen.

Waar krijg je geen statiegeld terug?

Je kunt dus niet op elke plek waar je statiegeldflesjes- of blikjes kunt kopen, deze weer inleveren. Bioscopen en kleine winkels als Action zijn niet verplicht jou statiegeld terug te geven. Zij krijgen ook geen vergoeding hiervoor. Radar heeft in 2023 een artikel gevraagd waarin wij ons afvroegen waarom dit eigenlijk zo is. 

Soms zijn kleinere winkels of bioscopen wel vrijwillige innamepunten. De drankverpakkingen die hier terechtkomen, worden door hen verzameld en aan leveranciers gegeven. Vervolgens betaalt Statiegeld Nederland het statiegeld terug aan hen en zij bepalen of ze het teruggeven aan de klant of doneren aan een goed doel.

Statiegeld terugkrijgen kan niet op alle plekken waar drankjes met statiegeld gekocht kunnen worden. Statiegeld Nederland meldt dat niet elke winkel verplicht is om flessen en blikjes in te nemen en geld terug te geven.