Alles wat je moet weten over statiegeld

Statiegeld-1.jpg

Radar duikt tijdens de uitzending van 25 september 2023 in de wereld achter het statiegeld. Waar gaat je geld naartoe als je je blikjes of plastic flesjes niet inlevert? En waarom kan je het maar op bepaalde plekken inleveren? Radar zet alles wat je moet weten over statiegeld voor je op een rij. 

Hoe weet ik of er statiegeld zit op mijn gekochte blikjes en flesjes?

Vanaf 1 juli 2021 kan je statiegeld ontvangen op jouw gekochte plastic flesjes. Vanaf 1 april 2023 is deze regel ook van toepassing op blikjes. Je kunt aan het statiegeldlogo op de achterkant van het product herkennen of je de blikjes en flesjes kan inleveren tegen een vergoeding. 

Om hoeveel geld gaat dat dan? Voor flesjes met een inhoud van minder dan één liter, ontvang je vijftien cent statiegeld. Dit bedrag geldt ook voor blikjes. Voor grote plastic flessen van meer dan één liter zit er een statiegeldbedrag van 25 cent op de fles. Je betaalt deze bedragen boven op het aankoopbedrag van het product, je krijgt het dus terug bij inlevering van de verpakking. 

Waar kan ik mijn blikjes en flesjes naderhand inleveren?

In principe kan je je statiegeld flessen en blikjes inleveren op alle punten waar je deze ook kan kopen. De Rijksoverheid meldt op hun website dat je naast de winkels die de flesjes en blikjes verkopen, je ze ook in kan leveren bij tankstations langs de snelweg, evenementlocaties, sportclubs én NS-stations.Vanaf 2024 zou dit bij vijftig stations kunnen. 

Ondanks deze regel is er soms verwarring bij zowel de consument als de verkooppunten of zij verplicht zijn verpakkingen in te nemen in ruil voor statiegeld en waar je ze dus kan inleveren. Statiegeld Nederland, de organisatie achter het statiegeldsysteem, vertelde eerder aan Radar dat er twee soorten winkels verplicht zijn om flesjes en blikjes in te nemen en statiegeld uit te betalen. Het gaat hier om winkels van meer dan tweehonderd vierkante meter én om bemande tankstations langs de snelweg. 

Alle andere verkooppunten die wél statiegeld teruggegeven in ruil voor inname van de verpakkingen, zijn zogenoemde vrijwillige innamepunten. 

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor het statiegeld?

Het zijn de drankproducenten die verantwoordelijk zijn voor het statiegeld. Aan hen is het om negentig procent van de verkochte verpakkingen weer terug te leveren. Afvalfonds Verpakkingen draagt de verantwoordelijkheid met hen.  

Omdat producenten zelf de verpakkingen niet kunnen innemen, zijn zij afhankelijk van de grote verkooppunten. Het zijn alleen de verplichte innamepunten (voornamelijk supermarkten) die een vergoeding ontvangen om de dienst van het statiegeld inleveren en uitbetalen, te leveren. Kleinere partijen zoals een Kiosk ontvangen alleen een klein bedrag om afvalbakken weg te zetten om zo de verpakkingen te verzamelen. Deze zakken geven zij vervolgens mee aan de leverancier. Het statiegeld wordt na het tellen daarna uitbetaald door Statiegeld Nederland. 

Statiegeld-lobby

Radar schreef eerder al over de statiegeld-lobby. Waarom kan je niet op elk verkooppunt van plastic flesjes en blikjes statiegeld ontvangen bij inlevering? 

De afspraken tussen Afvalfonds Verpakkingen en grote supermarkten (verplichte innamepunten), verstoren een vergoeding voor kleinere vrijwillige inleverpunten zoals bioscopen. Het Afvalfonds bepaalt welk bedrag bedrijven krijgen voor het verzamelen van het statiegeld. De branchevereniging voor supermarkten schuift tijdens deze onderhandelingen aan, de stoel voor de kleinere branches blijft echter leeg.

Bedrijven kunnen een boete ontvangen wanneer de gestelde norm van negentig procent niet wordt gehaald. Waar deze boete van wordt betaald, wordt op het moment zelf bepaald door Afvalfonds Verpakkingen. 

Wil jij weten wat er met je betaalde statiegeld gebeurt als je je flesjes en blikjes niet inlevert? 

Forumreacties

52
  • Door Radar

Beste forumgebruikers, In de uitzending van 25 september 2023 besteden wij aandacht aan statiegeld. Er is namelijk van alles hierom te doen. Het aantal inleverpunten is veel te laag en er is een toenemend probleem van mensen die vuilniszakken open scheuren om blikjes eruit te vissen. Wij vragen ons af: waar loop jij tegenaan bij het inleveren van statiegeldflesjes of -blikjes? In dit artikel lees je meer over het onderwerp: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/zo-zit-het-met-jouw-statiegeld-en-zo-krijg-je-het-terug/ Groet, Internetredactie Radar

  • Door ZeerPrivé

Waar loop jij tegenaan bij inleveren statiegeld?
Moet je nou je statiegeld ook al inleveren?

  • Door Lady1234

Wat een zeldzaam gezeur over dat statiegeld. Alsof er niet belangrijkers is.