background branding

Oude medicijnen: naar de apotheek, toch maar bewaren of… doorverkopen?

csm_medicijnen-weggooien-20200914_780.jpg

Meer dan een derde van ruim 31.000 ondervraagde personen die weleens medicijnen over hebben bewaart ze, voor als ze deze later nog eens nodig zouden hebben. Sommigen proberen er een ander mee uit de brand te helpen, en een klein deel verkoopt overgebleven medicatie door. Dit blijkt uit onderzoek van Radar.

Uit het onderzoek blijkt dat 74 procent overgebleven medicijnen naar de apotheek brengt, wat ook de aangewezen plek is. 37 procent van degenen die weleens iets over hebben, houdt dat echter graag achter de hand. 6 procent gooit ze in de prullenbak (fors meer dan de 1 procent die denkt dat dat de juiste afvoermethode is) en 1 procent spoelt medicijnen door de goot of wc: 'Als ik ze inneem komen ze ook uiteindelijk in de riolering', zo redeneert een deelnemer aan het onderzoek.

Lees ook: medicijnen hergebruiken of doorverkopen?

Verder zegt 6 procent van de mensen te kijken of iemand anders de medicijnen mogelijk nodig heeft. Hoe pakken zij het doorgeven van medicijnen aan? De meesten (62%) geven ze aan iemand waarvan ze toevallig weten dat diegene dat medicijn gebruikt, zoals deze respondent: 'Mijn buurman gebruikt dezelfde maagzuurremmers.' 23 procent informeert in de kennissenkring of iemand er baat bij heeft.

Lees ook: 57% gebruikt over datum medicijn toch

Inleveren bij huisarts of goed doel

Bijna de helft van degenen die aangeven medicijnen graag een tweede kans te geven (47%) zegt deze (weleens) naar een instantie te brengen die er wat mee kan, zoals een goed doel of de huisarts. 'Formeel kan dit niet', zegt Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. 'Juridisch gezien mag een medicijn niet twee keer uitgegeven worden. Een goed doel kan er sowieso niets mee. Er zijn huisartsen die het aannemen en bewaren, en misschien zelfs nog een keer uitgeven. Maar of dat massaal gebeurt hebben wij geen zicht op.'

 Als artsen ze in arme landen gebruiken is dat ook goed
Deelnemer medicijnenonderzoek

Een kleine groep van de 'hergebruikers', 1 procent, laat weten medicatie te koop aan te bieden, via Marktplaats of een speciale Facebookgroep, zoals iemand laat weten: 'Chronische pijngroep. In verband met hoge kosten van medicatie en lage inkomsten van mensen.'

10% heeft weleens medicijn van ander gebruikt

Van alle ondervraagden heeft 1 op de 10 weleens overgebleven medicatie van een ander gebruikt. Coolen van Brakel vindt dit onverstandig: 'Het is niet voor niets dat die middelen alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dat betekent dat er voor een specifiek persoon een afweging is gemaakt tussen de voordelen en de potentiële nadelen. Bij de nieuwe gebruiker gaat die afweging niet op.' Misschien gebruik je een ander soort medicatie, dat niet samen kan met het overgenomen medicijn. Of ben je verslavingsgevoeliger dan de oorspronkelijke gebruiker.

Over het onderzoek naar medicijnen

Tussen 28 juni en 29 juli 2020 hebben 31.511 mensen de vragenlijst ingevuld over medicijnen. Het onderzoek bestond uit meerdere delen, de rest van de cijfers vind je via de links hierboven. Zelf in vervolg ook de vragenlijsten invullen? Meld je aan voor het Radar Testpanel, dan ontvang je zo'n twee keer per maand een uitnodiging voor een onderzoek.