background branding

Nieuw registratiesysteem geen waterdichte oplossing tegen illegale hondenhandel

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Radar gaat Fons Hendriks mee met een undercoveractie van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals. Tijdens deze actie wordt een bezoek gebracht aan een handelaar die via Marktplaats puppy’s verkoopt. De hondjes blijken afkomstig uit Oost-Europa en hebben geen bedrijfsmatig Uniek Bedrijfsnummer (UBN), iets dat wettelijk verplicht is. Uiteindelijk moet de politie eraan te pas komen.

Omdat veel mensen vallen voor de donzige charmes van bijvoorbeeld de Pomeriaan, worden deze jonge hondjes met name in Oost-Europa veel gefokt, puur voor de handel. De honden worden vervolgens al op heel jonge leeftijd vervoerd naar Nederland en daar te koop aangeboden voor een gunstiger prijs. Volgens dierenarts Piet Hellemans is de kans groot dat de pups mentale of fysieke problemen hebben: ‘Het is Russische roulette met jonge dieren’.

Uniek Bedrijfsnummer

Sinds 2021 is er een nieuwe wet waarbij honden een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) krijgen. Op die manier is de fokker herleidbaar en moet de illegale handel een halt toegeroepen worden. Maar handelaren van geïmporteerde puppy’s kunnen hun praktijken nog steeds voortzetten, doordat ze de koper dwingen zelf een UBN aan te vragen. Dat is voor de koper een eenvoudige handeling en op die manier blijven de doorverkopers en fokkers buiten schot.

House of Animals: illegale hondenhandel floreert

House of Animals spoort regelmatig verkopers van illegale pups op. Volgens Karen Soeters van de dierenbeschermingsorganisatie is het nieuwe UBN-systeem helemaal niet waterdicht: ‘De illegale hondenhandel floreert nog steeds in Nederland onder toeziend oog van de NVWA. Er kunnen nog zoveel nieuwe wetten worden bedacht, maar als er nauwelijks handhaving is heeft het geen enkele zin’.

Reactie Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

De vraag naar puppy’s in ons land is groot. Consumenten willen veelal snel en voor weinig geld een hond. Helaas zijn er mensen die daarop inspelen en daarbij het dierenwelzijn veronachtzamen. Zij zien grote vraag in Nederland en vervoeren (vaak te jonge) pups naar Nederland. Het is voor hen een verdienmodel, het gaat ze puur om het geld. De pups worden vaak geboren in slechte omstandigheden en worden te vroeg bij de moeder weggehaald. Daardoor missen deze dieren een goede socialisatie en de vereiste inentingen. We vinden het belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van deze malafide handel en de gevolgen. Daarom roepen we consumenten op om zich te verdiepen in de aanschaf van een pup, zodat je weet wat je koopt. Lees de hele reactie hier.

Marktplaats

Veel illegale pups worden verkocht via Marktplaats. Malafide aanbieders kunnen hun dieren desgewenst onder wisselende accounts aanbieden op het handelsplatform. Verkopers wordt weliswaar door Marktplaats verzocht om het UBN te vermelden, maar dit is niet verplicht: "De verantwoordelijkheid voor het hebben en vermelden van het nummer ligt bij de verkoper; Marktplaats heeft alleen de taak gebruikers goed voor te lichten". De hele reactie van Marktplaats vind je hier.