background branding

Mopshondjes en katten met vouwoortjes: doorgefokte huisdieren binnenkort verboden

Mopshond en vouwoor kat169181683_m.jpg

Het houden van honden met te platte snuiten, katten met vouwoortjes en andere doorgefokte huisdieren wordt verboden, meldt De Telegraaf. Minister Piet adema (Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit) zegt tegen de Telegraaf dat ‘geen enkel huisdier in Nederland nog mag lijden onder zijn of haar uiterlijk’.

Het idee voor een verbod op deze foktechnieken is niet nieuw. Al jaren vragen dierenbeschermers en dierenartsen aandacht voor deze dieren. Onder andere honden met een te korte snuit vallen daaronder. Hondenrassen zoals mopshonden, Bulldogs, Maltezers, Boxers en Shih Tzu’s kampen regelmatig met ademhalingsproblemen. 

Ook Chihuahua's en Dwergkeesjes zijn slachtoffer van doorfokken. De honden hebben permanente hoofdpijn doordat hun schedels te klein zijn voor hun hersenen, geven experts aan. 

Lijst aan de hand van wetenschappelijke gegevens

Welke huisdieren er precies verboden gaan worden, weet Adema nog niet. Een lijst met rassen zal worden opgesteld zal met wetenschappelijke gegevens. 

Adema: ‘We willen wel een lijst hebben waarbij het goed onderbouwd is. Maar er wordt nu in elk geval gewerkt aan twee verboden voor dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals katten met vouwoortjes.’ Deze katten kunnen veel pijn krijgen en kreupel worden naarmate ze ouder worden.

Schattige kenmerken

De minister is daarom bezig met zowel een houdverbod als een vertoningsverbod. ‘Als er een houdverbod wordt ingesteld, betekent dat automatisch ook een handels- en importverbod.’ 

Volgens Adema nemen mensen vooral voor deze dieren omdat een platte neus of gevouwen oortjes schattig zijn. ‘Deze mensen hebben vaak de beste bedoelingen, maar weten vaak niet dat dieren permanent kunnen lijden. Hondjes met een te korte snuit moeten bijvoorbeeld constant happen naar adem.’

Geen reclames

Adema zegt dat hij de dieren die nu als huisdier gehouden worden niet weg zal halen. ‘Maar naast het verbod op het houden van deze dieren werken we dus ook aan een vertoningsverbod. Dat betekent dat we het ook gaan verbieden om deze dieren in reclames, op Instagram of via advertenties te tonen. Zo ontmoedigen we de prikkel om deze dieren te gaan kopen.’

Bron: De Telegraaf