background branding

Een dierenverzekering: wanneer een goed idee?

24082021 huisdier.jpg

21 procent van de huisdierbezitters heeft het afgelopen jaar een behandeling voor hun dier uitgesteld vanwege de kosten, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Een dierverzekering lijkt aantrekkelijk met deze hoge kosten, maar wat wordt nu eigenlijk gedekt? En wanneer is het het waard om er een af te sluiten? Radar sprak in 2021 met dierenarts Piet Hellemans.

Wat kost een dierenverzekering?

Voor een goede kattenverzekering ben je zo’n tien euro per maand kwijt en voor een basishondenverzekering, die de meest voorkomende dierenartsbehandelingen vergoed, zo’n twintig euro, stelt Verzekerjehuisdier.nl. Bij zo'n verzekering kun je zelf je eigen risico bepalen. Dit is tussen de tien en vijftig procent of een vast bedrag per declaratie. 

Radar sprak al eerder over de dekkingen van dierenverzekeringen met dierenarts en veterinair consultant Piet Hellemans. "Onderzoeken, operaties en medicatie worden wel gedekt in de basisverzekeringen. Preventieve zorg (vaccineren, steriliseren, castreren, etc.), heup- of elleboogproblemen (bij bepaalde rassen) en gebitsbehandelingen meestal niet, behalve bij de meest uitgebreide polissen met toevoegingen."

Des te lager de maandpremie, des te minder er vergoed wordt en des te hoger het eigen risico. Vergelijk dus niet alleen de premie, maar kijk vooral wat er wordt vergoed en welk eigen risico je hebt.

Helft vindt dierenverzekering geld niet waard

Uit onderzoek van Radar vorig jaar blijkt dat de helft van de mensen met een huisdierverzekering deze het geld niet waard vinden. 85 procent heeft weleens meegemaakt dat een declaratie niet vergoed werd. Lees meer over de ervaringen en afwegingen van ruim 11.000 huisdierbezitters.

Maandelijkse premie

De maandelijkse premie van een dierenverzekering wordt volgens Verzekerjehuisdier.nl vooral bepaald door:

  • De dekking; des te uitgebreider de dekking, des te hoger de premie
  • Je eigen risico; als je kiest voor een hoog eigen risico dan is je premie lager
  • Het maximale bedrag van de vergoeding
  • De leeftijd van je huisdier; voor een puppy of kitten betaal je een lagere premie

Wanneer is een dierenverzekering verstandig?

Of het afsluiten van een dierenverzekering een verstandige keuze is hangt af van je eigen financiële situatie. Als je weinig geld hebt, of je zorgen maakt over de kosten van de dierenarts, dan is een verzekering voor je hond of kat zeker aan te raden. Dierenarts Hellemans adviseerde een dierenverzekering "voor mensen met een kleine beurs of weinig eigen reserves en mensen die het een fijn gevoel vinden om dit risico te verzekeren." 

Maar als je zelf voor kleinere ingrepen en standaard dierenartsbezoeken wilt betalen én goed verzekerd wilt zijn, dan is een goedkopere basisverzekering met een hoger eigen risico een slimme keuze. "Dan kun je een verzekering nemen waarbij je kiest voor een hogere eigen bijdrage, eventueel in combinatie met een vrijwillig eigen risico. Dat scheelt je namelijk premie en de duurdere behandelingen zoals operaties, medicijnen, onderzoekskosten en opname in de kliniek worden grotendeels vergoed."

Toenemende medische kosten

Een operatie of behandeling van een ziekte kan al snel meer dan 1.000 euro kosten. Dit is met de toenemende dierenartsnota’s tegenwoordig geen uitzondering meer, denk aan MRI-scans, transplantaties, oncologische behandelingen en orthopedie. Met een dierenverzekering worden deze kosten minus je eigen risico vergoed. 

Wat wordt er niet vergoed?

Toch wordt niet alles vergoed. Kwalen die vooraf bekend zijn worden vaak niet vergoed, bijvoorbeeld aan de heupen en ellebogen bij veel hondenrassen, maar ook gebitsbehandelingen, preventieve zorg en speciaal voer worden veelal niet vergoed. Let hier dus op als je een verzekering afsluit voor een ouder huisdier. "Als laatste is er ook vaak een maximumbedrag dat per jaar wordt vergoed", stelt Hellemans. 

Bron: Piet Hellemans, Verzekerjehuisdier.nl