background branding

Kun je een statiegeldbon bij een andere supermarkt inleveren?

Statiegeldbon

Radar kreeg post van iemand die op vakantie vergeten was haar statiegeldbon in te leveren. Ze wilde hem daarom bij de supermarkt in haar woonplaats verzilveren, maar het filiaal weigerde ‘omdat er mee gefraudeerd zou kunnen zijn’. Kun je jouw statiegeldbon inderdaad niet bij een ander filiaal inleveren? En hoe lang zijn de bonnen eigenlijk geldig?

Statiegeldbon niet bij andere keten inleveren

Op het moment dat jij plastic flessen of blikjes koopt, betaal je statiegeld aan de supermarkt. Zij moeten dit op hun beurt weer betalen aan Statiegeld Nederland, de organisatie achter het statiegeldsysteem. 

Andersom werkt het ook zo: als jij jouw lege flessen en blikjes inlevert en je statiegeldbon bij de kassa afgeeft, krijg je het statiegeld van de supermarkt. Zij krijgen het op hun beurt weer terug van Statiegeld Nederland als zij alle verzamelde flessen inleveren. 

Daarom kun je een statiegeldbon van de ene supermarktketen ook niet inleveren bij de andere supermarktketen. Maar hoe zit het bij winkels van dezelfde keten? Radar zet de regels van verschillende supermarkten op een rij. 

Albert Heijn

Heb je statiegeld ingeleverd bij Albert Heijn en ben je vergeten de bon af te geven bij de kassa? Dan heb je nog vijf jaar de tijd om dat alsnog te doen. Dit kan ook bij een ander filiaal (behalve AH to go winkels), alleen kun je de bon dan niet bij de kassa verzilveren. Dit kan alleen bij de servicebalie.

Jumbo

Bij Jumbo kun je statiegeldbonnen alleen inleveren in de winkel waar de bon is uitgegeven. Dit kan zowel bij de reguliere kassa als de zelfscankassa, maar ook bij de servicebalie. Ook hier is een bon tot vijf jaar na uitgifte geldig. 

Wordt een statiegeldbon niet herkend door de kassa? “Dan adviseren wij klanten zich te melden bij het servicepunt of bij een medewerker. Zij helpen onze klanten graag verder”, aldus een woordvoerder van Jumbo. 

Aldi

Bij Aldi zijn emballagebonnen tot zeven jaar na uitgifte geldig, mits de bonnen nog leesbaar zijn. “Een bon dient bij voorkeur ingeleverd te worden bij het filiaal van uitgifte, maar het is ook mogelijk bij een ander filiaal”, vertelt een woordvoerder van de supermarkt. 

Plus

Bij Plus kun je jouw statiegeldbon alleen inleveren bij de winkel waar je jouw statiegeld hebt ingeleverd. Hij kan bij alle kassa’s worden ingeleverd of je kunt hem zelf scannen als je gebruikmaakt van de zelfscan. Wil je alleen jouw statiegeld inleveren en verder niks afrekenen? Dan kan dit alleen bij een bemande kassa. 

Bij Plus zijn statiegeldbonnen onbeperkt geldig. Een woordvoerder vertelt: “Statiegeldbonnen worden onbeperkt opgeslagen in een database en blijven dus onbeperkt geldig. Eenmaal gescand aan de kassa, of door de scanner in geval van zelfscan, dan is deze daarna niet meer te gebruiken. Het is in feite onmogelijk dat een bon niet geaccepteerd wordt, zolang de bon leesbaar is, uit een automaat van die specifieke winkel komt, en nog niet eerder gescand is.”

Lidl

Bij Lidl kun je jouw statiegeldbon alleen inleveren bij het filiaal waar je de statiegeldflessen en -blikjes hebt ingeleverd. "Binnen 90 dagen na inlevering van de flessen wordt dit bij het scannen van de statiegeldbon meteen aan de kassa verrekend. Daarna is het een handmatige invoering", vertelt een woordvoerder. "Maar we zijn ermee bezig dat onze klant in de toekomst in elk Lidl filiaal de statiegeld bon kan inleveren en vervalt de termijn van 90 dagen."

N.b. Radar heeft nog meer supermarkten naar hun statiegeldbeleid gevraagd, maar zij hebben niet op onze vragen gereageerd. Mochten we toch nog reacties binnen krijgen, zullen we het artikel aanvullen.