background branding

Hoe krijg je hulp van een psycholoog?

12082021psycholoog.jpg

Het gaat al een tijdje niet lekker en je bent op het punt aangekomen waarbij je voelt dat je (psychische) hulp nodig hebt. In therapie gaan bij een psycholoog is dan een goede optie. Maar hoe kun je dat regelen? En moet je ervoor betalen? 

Radar zocht het uit en beantwoordt de belangrijkste vragen over het starten van therapie. 

Hoe meld ik me aan bij een psycholoog?

Om je aan te kunnen melden bij een psycholoog moet je eerst een doorverwijzing krijgen van je huisarts. Je legt je situatie dus eerst voor aan de huisarts en samen kijken jullie welke stap je het best kunt zetten. Dit kan een verwijzing zijn naar de praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ) of een verwijzing naar een psycholoog. 

Wat is een praktijkondersteuner?

Een praktijkondersteuner is volgens Jellinek een professionele hulpverlener die gespecialiseerd is in psychische problemen en deze taken van de huisarts overneemt. Doorgaans stuurt de huisarts je door naar een praktijkondersteuner wanneer de klachten die je hebt 'milder' zijn. Aan de hand van de gesprekken met de praktijkondersteuner wordt er dan bepaald hoe jouw traject eruit ziet: heb je genoeg aan de gesprekken bij de praktijkondersteuner? Of is het beter om een doorverwijzing naar een psycholoog te geven? 

En dan?

Als je ervoor kiest om naar de psycholoog te gaan, volgt daar een intakegesprek. Hierin bespreek je samen wat er allemaal aan de hand is en op welke manier jouw situatie aangepakt kan worden. Daarnaast kun je hierin ook je voorkeuren aangeven en vertellen hoe je de hulpverlening voor je ziet. Zo kom je samen tot een behandelplan dat vertrouwen geeft en jou gaat helpen om je uiteindelijk beter te voelen. 

Wat kost het om onder behandeling te gaan bij een psycholoog?

Het kost je niets als je in behandeling gaat bij een praktijkondersteuner. Volgens de Consumentenbond wordt ook psychische hulp in de meeste gevallen vergoed. Alleen als er sprake is van een burn-out, relatieproblematiek of aanpassingsstoornissen (rouw, echtscheiding of verlies van werk) worden behandelingen niet door de zorgverzekeraar betaald. 

Voor de vergoeding van andere behandelingen is geen speciale verzekering nodig, zolang je maar een verwijzing van de huisarts hebt. De vergoeding van die psychische hulp valt onder de basisverzekering en geldt voor het gehele behandeltraject. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de verzekeraar maar een bepaald aantal behandelingen vergoedt! 

De huisarts kan je daarnaast helpen met het zoeken naar een passende psycholoog. Vaak heeft je huisarts een lijstje met psychologen in je woonplaats, met wie die goede ervaring heeft. Het is wel belangrijk dat je checkt welke praktijk een contract heeft met je zorgverzekeraar. Als je in behandeling gaat bij een praktijk die geen contract heeft met jouw verzekeraar, is de kans groot dat je de behandelingen wel zelf moet bekostigen. 

Wat is het verschil tussen basis- en specialistische geestelijkge gezondheidszorg?

Binnen de psychische zorg bestaat er een verschil tussen basis- en specialistisch geestelijke gezondheidszorg. Waar de huisarts je naartoe verwijst hangt af van de ernst van de mentale problemen. De Rijksoverheid beschrijft de basis GGZ als 'geestelijke gezondheidszorg voor lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen en mensen met chronische, maar stabiele problematiek.'  Vaak bestaan dit soort behandelingen uit gesprekken met een psychotherapeut of psycholoog. Ook kan het zijn dat er gebruikgemaakt wordt van een online hulpmodule. 

Wanneer je ernstige psychische problemen hebt, verwijst de huisarts je door naar specialistische GGZ. Deze is volgens de Rijksoverheid bedoeld voor 'mensen met een ingewikkelde psychische aandoening'. De behandelingen kunnen plaatsvinden in een praktijk, psychiatrische instelling of in het ziekenhuis.