background branding

Zo onthoud je het beste alles wat je leest

020922_lezensite.jpg

Herken je dat; je leest een artikel in de krant en wil dit een paar uren later navertellen, maar je hebt hier ontzettend veel moeite mee. Of je leest een interessant verhaal in een tijdschrift maar bent een paar dagen later totaal kwijt wat nou precies de essentie was. Radar geeft je tips voor hoe je het beste beter kunt onthouden wat je leest.

Vandaag de dag is je aandacht verdeeld over een ontelbaar aantal zaken met meer bronnen van informatie dan ooit tevoren. Des te lastiger wordt het voor jouw hersenen om al deze informatie goed op te slaan. En zo zit het ook met het lezen van teksten. 

Lees jij immers een heel artikel met je volle aandacht uit, of verstuur je tussendoor nog even een mail en beantwoord je een aantal appjes? Er zijn verschillende factoren van invloed op hoe goed jij onthoudt wat je leest. Om je hierbij te helpen, geeft Radar je de beste tips. 

1. Scan de tekst voor je deze leest

Duik jij altijd meteen in het artikel, of kijk je eerst globaal waar het precies over gaat, of er mensen aan het woord komen en welke verschillende kopjes er zijn? Een tekst eerst scannen helpt om je geheugen vast voor te bereiden, zodat je het beter onthoud wanneer je de tekst de tweede keer leest. 

Daarnaast helpt de tekst scannen je te begrijpen waar de belangrijkste informatie van het artikel zich bevindt, zodat je weet dat je hier extra op moet focussen en het zo dus beter onthoudt. 

2. Herhaal hardop wat je hebt gelezen

Kun jij nog reproduceren wat je hebt gelezen? Wanneer je dit een paar uur later probeert, ben je het dus vaak al kwijt, maar probeer dit eens net na het lezen van een alinea of de hele tekst. Door de tekst in je eigen woorden om te zetten, train je je geheugen om meer gefocust over de tekst na te denken. 

3. Elimineer afleiding tijdens het lezen

Een vrij voordehandliggende tip, maar desalniettemin belangrijk: zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid tijdens het lezen. Ieder appje dat binnenkomt, of mailtje dat je tussendoor even verstuurt zal je concentratie op de tekst enorm beïnvloeden. 

4. Maak aantekeningen tijdens het lezen

Dit gaat uiteraard makkelijker wanneer je een artikel in de krant leest dan online, maar ook in dat geval zou je enkele belangrijke zaken kunnen noteren in een notitieboekje. Daarbij helpt het onderstrepen van zinnen of gedeeltes van de tekst ook mee, omdat je door het moment van onderstrepen extra de focus legt op deze informatie van de tekst. 

5. Zeg de belangrijkste zaken hardop

Een team van wetenschappers deed onderzoek naar het effect van woorden hardop lezen om ze zo beter te kunnen onthouden. Zij ontdekten dat dit werkt, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo heeft het geen zin om alles hardop te lezen, maar kies je hiervoor enkel de belangrijkste zaken uit die je wilt onthouden. 

Op die manier creëer je namelijk een verschil tussen de belangrijke en minder belangrijke zaken, waardoor je hersenen hier onderscheid in maken.