background branding

Wat te regelen na de geboorte van je baby?

baby-pasgeboren-regelen73363265_l.jpg

De dag dat je kind geboren wordt, is hopelijk een van de mooiste dagen van je leven. Een dag die ook voor veel verandering in je leven zal zorgen. Wel zo fijn om goed voorbereid te zijn en zo min mogelijk tijd te besteden aan het regelen van feitelijke bijkomstigheden na de geboorte van jouw kleine. Er komt namelijk een hoop kijken bij de geboorte van een kind.

Regel kraamzorg drie maanden voor de bevalling

Of je nu in het ziekenhuis bevalt, thuis of ergens anders: kraamzorg is voor velen een prettige bijkomstigheid. De kraamverzorger verzorgt en ondersteunt de moeder en de baby tijdens de kraamtijd. De kraamzorg vraag je minimaal drie maanden voor de bevalling aan, in het intakegesprek bespreek je ook hoeveel uur aan kraamzorg er wordt toegewezen. Hoe het precies is geregeld met de vergoeding en de eigen kosten bij kraamzorg, kun je hier lezen.

Aangifte doen bij de gemeente

Na de geboorte moet de baby binnen drie werkdagen worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waarin het kind geboren is. Dit hoeft dus niet de gemeente te zijn waarin je zelf bent geboren. De aangifte kost geen geld, voor een kopie van de geboorteakte moet wel betaald worden. Een kopie kost 14,30 euro exclusief portokosten. Vergeet niet om een geldig identiteitsbewijs en eventueel jouw trouwboekje mee te nemen. Tip: neem de verklaring van de geboorte mee die je hebt gekregen in het ziekenhuis of van de verloskundige. Het exacte tijdstip van de geboorte staat hierop vermeld. 

Er wordt een Burgerservicenummer toegewezen. Een bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), hiermee kan kinderbijslag aangevraagd worden. En uitnodigingen voor de inentingen voor de baby van het RIVM, lees hier het vaccinatieschema. 

Wordt het kind in het buitenland geboren

Mocht jouw kind in het buitenland geboren worden zijn er wat dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om de geboorte van het kind altijd in het geboorteland aan te geven. Woon je in Nederland en wordt het kind buiten Nederland geboren? Dan moet de geboorte ook aangegeven worden in Nederland. Hier lees je waar je precies aan moet denken hoe je de geboorte moet aangeven buiten Nederland. 

Regelen van kinderbijslag na de geboorte

Ouders hebben recht op kinderbijslag bij kinderen met de leeftijd 0 tot 18 jaar oud. Kinderbijslag bij het eerste kind moet geregeld worden via SVB, de gemeente geeft dit na de gedane aangifte door. Mocht er een volgend kind komen, dan wordt de kinderbijslag automatisch aangepast.

Om de kinderbijslag aan te vragen is er een DigiD nodig. Het duurt twee tot vier weken na de aangifte bij de gemeente totdat er een brief wordt gestuurd. Daarna kan kinderbijslag op de site van SVB worden aangevraagd. Naast het regelen van kinderbijslag heb je mogelijk ook recht op andere toeslagen, lees hier welke regelingen er allemaal zijn. 

Voogdij

Iets waarvan je hoopt dat het nooit gebeurt, is een voogd die de zorg voor je kind op zich neemt. Mochten beide ouders komen te overlijden dan neemt een voogd de zorg van jouw kind op zich. Het benoemen van een voogd kan door registratie in het gezagsregister. Mocht er niemand tot voogd zijn benoemd bij het overlijden van de ouders, wordt er door de rechter een voogd benoemd. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn. Het is dus wellicht verstandig om zelf een voogd te hebben benoemd.

Verzekeren van jouw kind en geldzaken

Voor iedereen in Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben, zo ook voor de pasgeboren baby. Doe dit uiterlijk binnen vier maanden na de geboorte door je kind aan te melden bij een zorgverzekering. Het is gratis om kinderen bij te schrijven op de polis van jou of je partner. Tot je 18e levensjaar betaal je geen premie en geen eigen risico. Tip: schrijf je pasgeboren kind bij de ouder met de meest uitgebreide verzekering. Zo is je kind voor hetzelfde verzekerd.

Ook neemt het aantal spullen in huis toe bij het krijgen van een kind. De kinderkamer met alle spullen, een kinderwagen, maxi-cosi en ga zo maar door de waarde in huis zal dus toenemen. Misschien kan het verstandig zijn om te kijken naar jouw inboedelverzekering en deze mogelijk aanpassen. Ook is het slim om verzekeringen als een aansprakelijkheids- en inzittendenverzekering nog eens onder de loep te nemen met alle veranderingen.

Om jouw kind een goede toekomst te kunnen geven, is het handig om te beginnen met het regelen van een spaarrekening. Er zijn veel verschillende opties voor het openen van een spaarrekening voor jouw pasgeboren kind. Of je nu gaat voor een rekening met hoge rente gaat of voor een met een welkomstgeschenk, de opties kun je hier lezen.

Geboortekaartjes op tijd regelen

Om alle mensen om je heen op de hoogte te stellen van jouw nieuwe trots wil je misschien wel een geboortekaartje sturen. Het is slim om de drukker van de geboortekaartjes op tijd te regelen, de meeste vrouwen beginnen met het oriënteren in week 24 van hun zwangerschap. En na het regelen van alle officiële bijkomstigheden komt het allerbelangrijkste, een periode van genieten van de tijd met jouw pasgeboren baby kan beginnen.