Van de speen af wordt met deze tips een kinderspel!

19042022-speen-baby.jpg

Je baby van veertien maanden begint gelijk te krijsen als je z’n speen uit z’n mond haalt, wat een herrie, snel er weer in! Toch moet je kindje uiteindelijk ook zonder kunnen leven. Al vanaf het eerste levensjaar wordt geadviseerd kinderen in ieder geval overdag niet meer aan een speen te laten sabbelen. 

Te lang rondlopen met een speen kan voor een kind later spraakproblemen veroorzaken en de stand van de tanden beïnvloeden. De meeste kinderen stoppen dan ook, met een beetje hulp van hun ouders, voor hun tweede jaar. Orthopedagoog-generalist en cognitief gedragstherapeut Carolien Hooijmans geeft haar beste tips hoe je je kleintje van de speen af helpt.

1. Denk na over een alternatief voor de speen

'De speen heeft een belangrijke functie voor een kind. Hij biedt comfort, troost, veiligheid of rust. Vanuit het perspectief van een volwassene kun je gerust zonder, maar het ligt vaak genuanceerder dan dat,' legt Hooijmans uit. Een knuffel kan die rol ook vervullen, zeker ‘s nachts. Overdag werkt afleiding goed. Ga bijvoorbeeld samen dansen of naar buiten of wees het plaatsvervangende baken van rust voor je kind en neem je kleine op schoot. 

2. Betrek je kind in het probleem

'Het is goed om je kindje uitleg te geven. Zelfs al lijkt je kind daar nog (te) jong voor, de meeste kinderen begrijpen al heel veel.' Bij jongere kinderen helpt een geleidelijke afbouw vaak beter, omdat je ze nog wat moeilijker uit kunt leggen waarom de speen weg moet. Oudere kinderen kunnen meedenken over hoe ze afscheid van de speen willen nemen. 'Geleidelijk de speen weg of liever in één keer? Wil je kindje de speen op de post doen naar een nieuwe baby die de speen wél nodig heeft? Of samen speuren door het huis op zoek naar álle spenen?' Aldus de orthotherapeut.

3. Beloningen: extra veel knuffels of een ijsje halen

Als je kind zelf mee kan denken over hoe het afscheid van de speen zal gaan, kun je als ouder ook een beloningssysteem inzetten. Complimenten en extra knuffels, 'sociale beloningen', werken bij jongere kinderen goed. Bij oudere kinderen zijn 'materiële beloningen' zoals een klein cadeautje of een ijsje halen ook een mogelijkheid. 

4. Geef je kind de tijd om de gewoonte af te leren

'Het is van belang om vol te houden en uitleg te blijven geven aan een kind,' adviseert Hooijmans. Bij een speen is er sprake van gewoontegedrag en om daar vanaf te komen is tijd en begrip nodig. 'Bij een geleidelijke route kan het helpen om eerst overdag te stoppen, dan kun je makkelijker afleidingen inzetten. Probeer het daarna pas ‘s nachts.'

5. Maak onrustige tijden niet nog onrustiger

Als je net in een verhuizing zit, er een nieuw kind op komst is of er op een andere manier veel onrust is thuis, wacht dan even met het 'afpakken' van de speen. Kies voor een rustige en stabiele periode om de gewoonte te veranderen. 

Bron: AD, Ouders van nu