background branding

Wat te doen bij een kind met waterpokken?

200522-waterpokken.jpg

Oh jee, je kroost zit onder de rode vlekjes, wat nu? Radar verzamelde een aantal tips om jouw kind de waterpokken door te helpen.

Opvallend veel kinderen hebben de laatste tijd waterpokken gekregen, liet onderzoeksinstituut Nivel afgelopen week weten. Onder de jongste kinderen gaat het nu wekelijks om zo'n 150 vastgestelde gevallen van waterpokken per 100.000 inwoners. 

Wat zijn waterpokken?

Allereerst: wat zijn die waterpokken? 'Waterpokken is de meest besmettelijke ziekte die wij hebben,' vertelt Andy Hoepelman, hoogleraar infectieziekten. De ziekte wordt veroorzaakt door het Varicella zoster-virus dat via druppeltjes in de lucht wordt overgedragen. 'Kinderen krijgen over de huid allerlei blaasjes en korstjes, allemaal in verschillende stadia.' Een kind kan ontzettend ziek worden of juist bijna niks merken van de besmetting, afhankelijk van hoe sterk de afweer is. 

Als één kind het heeft, dan heeft het andere kind in huis het zeker
- Andy Hoepelman, hoogleraar infectieziekten

Twee dagen voor de eerste vlekjes verschijnen is de ziekte al besmettelijk. Vandaar dat het virus zich razendsnel door dagverblijven en basisscholen verspreidt. Bij de meeste scholen kan je kind dan ook gewoon naar school als deze zich goed voelt. Ook broertjes en zusjes weghouden van het bevlekte kind heeft geen nut: 'Als één kind het heeft, dan heeft het andere kind in huis het ook zeker.'

Na besmetting kan het nog drie weken duren voordat de eerste blaasjes ontstaan. Voorafgaand daaraan wordt je kind verkouden en kan deze koortsig en hangerig zijn. De vlekjes en blaasjes kunnen over het hele lichaam naar voren komen, ook op de hoofdhuid, de oogleden en in de mond. Gevaarlijk zijn deze over het algemeen niet, maar jeuken doen ze wel. 

Tips bij jeuk, pijn of koorts

  1. Belangrijk is om de nagels van je kind kort en schoon te houden. Vanzelfsprekend is het beter om niet aan de blaasjes te komen en zeker niet te krabben, dat kan voor littekentjes zorgen. Ook vergroot het de kans op infecties. 
  2. Je kunt zinkzalf of carbomeerwatergel op de plekjes smeren. Dat verlicht de jeuk. Bij kinderen boven de twee jaar kun je ook koelende mentholgel smeren, onder de twee jaar kan dit gevaarlijk voor ze zijn als ze de gel inademen. 
  3. De blaasjes in de mond kunnen nog wel eens pijn doen. Een waterijsje verzacht deze pijn én vind maar eens een kind die nee zegt tegen een ijsje!
  4. Bij koorts kun je een paracetamol aan je kind geven. Ibuprofen wordt afgeraden, want dat kan voor huidproblemen zorgen. 

Besmetting met groep A streptokokken

Na ongeveer tien dagen zijn alle blaasjes opgedroogd tot korstjes en is je kind ook niet meer besmettelijk. 'Als kinderen dan opnieuw koorts krijgen, vaak een week later, moet je even opletten. Ze kunnen dan een superinfectie hebben door de groep A streptokokkenbacterie. Daar moet je voor oppassen, want dat kan wel gevaarlijk zijn.'

Op vliegvakantie met je besmette kind

Net voor je naar het vliegveld wil vertrekken, zie je bij je kind waterpokken opkomen. Heel je vakantie zie je al in het water vallen, want met een compleet bevlekt kind laten ze je toch zeker het vliegtuig niet in? Geen paniek, op deze manier kan de vakantie nog wel doorgaan. En is jouw kindje besmet, maar heb jij zelf nog nooit de waterpokken gehad? Dan lees je hier of dat gevaarlijk is en wat je kunt doen als je je zorgen maakt over een besmetting.