background branding

Wanneer moet je je kunstgebit vervangen? ‘Doe een APK’tje’

Kunstgebit126194591_l_normal_none.jpg

Ouderen lopen te lang rond met problemen aan hun kunsttanden, waarschuwt de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici. In principe kun je ongeveer vijf tot acht jaar met een kunstgebit doen, maar volgens voorzitter Marnix de Romph gebruiken mensen soms ‘tien tot twintig jaar lang’ hetzelfde kunstgebit. “En dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken.”

Moeite met eten

Wanneer je te lang hetzelfde kunstgebit hebt, kan deze niet meer goed passen of pijnplekken geven. “Dat zorgt voor problemen met kauwen en dus met eten, waardoor de algehele gezondheid achteruit kan gaan”, aldus de voorzitter. 

De vijf tot acht jaar voor een kunstgebit is een vuistregel, maar geen wetmatigheid. Een belangrijke reden waardoor een kunstgebit niet meer past, is omdat je kaak slinkt naarmate je ouder wordt. Dit kan langer duren dan acht jaar, maar ook korter dan vijf. “Daardoor moet je je kunstgebit regelmatig laten controleren”, zo vertelt De Romph aan Radar.

APK’tje

Wanneer moet je dan concreet je kunstgebit laten controleren? “Daar hebben we een ezelsbruggetje voor: het APK'tje”, zo legt De Romph uit. De A staat voor adem, de P voor pijn en de K voor kauwen. “Als je adem raar ruikt, is er iets in de mond aan de hand. Pijn is vervolgens een hele belangrijke factor. Een kunstgebit hoort namelijk helemaal geen pijn te doen. Doet het dat wel, dan zit er iets niet goed.”

Als je tot slot problemen ervaart met kauwen, dan is er een drukplekje ontstaan. “Waarschijnlijk is je kaak dan geslonken, waardoor je kunstgebit niet fijn meer zit. Als je last hebt van een van deze dingen, is het de moeite waard om een specialist op te zoeken.”

Waarom lopen ouderen hier lang mee rond?

Maar ouderen zoeken de specialist niet snel op. Volgens De Romph is de belangrijkste oorzaak hier voor dat mondzorg op een gegeven moment ‘uit beeld’ raakt. “We zien dat mondzorg een van de eerste dingen is die naar de achtergrond verdwijnt als het gaat over persoonlijke verzorging.”

Dit heeft mede te maken met de kosten van een kunstgebit, zo blijkt uit het onderzoek: “Oorzaken en gevolgen van het mijden van mondzorg door kwetsbare ouderen” van Marc Pomp uit 2017. Hij schrijft in de conclusie dat de financiële drempel ‘een rol’ speelt. De Romph ziet hier geen afname in. “Financiële kwetsbaarheid neemt toe, maar je mondgezondheid blijft heel belangrijk.” Hij raadt dus aan om naar een specialist te gaan wanneer je last hebt van je kunstgebit.

Hoe haal je het meeste uit je kunstgebit?

Gelukkig kun je iets doen om je kunstgebit zo lang mogelijk in goede staat te houden. Om je kunstgebit zo lang mogelijk mee te laten gaan, raadt De Romph aan om het goed te onderhouden. “Mensen hebben wel eens het idee dat je een kunstgebit niet schoon hoeft te houden, omdat het toch geen echte tanden zijn”, zo stelt De Romph. Niets is minder waar, ook voor je kunstgebit moet je goed zorgen. “Eigenlijk moet je je kunstgebit behandelen als je eigen tanden.”

Bronnen: Marnix de Romph, ANP, ‘Oorzaken en gevolgen van het mijden van mondzorg door kwetsbare ouderen’