background branding

Minder suiker = minder tandenpoetsen?

gebitsverzorging_780.jpg

Ieder houdt er eigen rituelen op na qua gebitsverzorging, dat blijkt wel weer uit een vragenlijst van Radar onder ruim 17.000 mensen. Waar de een tig keer per dag poetst, doet de ander dat twee keer per jaar. Wat zijn hun ervaringen?

Standaard ochtend en bedtijd, vluggertjes na eten
- Deelnemer aan het onderzoek

2 keer per dag tandenpoetsen, dat is wat de meesten (61%) van de ruim 17.000 door Radar ondervraagde mensen doen. 30 procent poetst 1 keer per dag, 7 procent juist meer dan 2 keer per dag: 3 keer (in de meeste gevallen: na ontbijt, lunch en diner), 4 keer (vaak: na de maaltijden én voor het slapen gaan) of zelfs nog vaker. Zo laat een respondent weten te poetsen 'na elke maaltijd, voor ik de deur uitga en bij opstaan en slapengaan.' Weer een ander poetst iedere keer na iets eten of drinken. Sommigen laten weten dat zij even wachten voor ze na het eten hun tanden poetsen: 'een half uur na het eten', zoals ook de expert aanraadt in dit artikel over tandenpoetsen:

Poets je je tanden beter vóór of na het ontbijt? 

Dan is er nog een kleine groep, 2 procent, die minder dan 1 keer per dag poetst. Zo laat iemand weten alleen 2 keer per jaar te poetsen, voorafgaand aan een bezoek aan de tandarts. Iemand geeft aan de consumptie te willen verminderen, en niet alleen de hoeveelheid tandpasta, maar ook minder suiker te gebruiken. Met een netto positief resultaat:

Minder tandpasta verbruiken

Sinds ik geen frisdrank meer drink, veel minder suiker gebruik en snoep gewoontes heb aangepast, heb ik de proef genomen minder te gaan poetsen. Met een goed resultaat: minder tandpasta en veel minder gaatjes! Motivatie: Ik vroeg me af of en hoe ik mijn consumptie van wat gewoon is te doen zou kunnen veranderen zodat ik mijn ecologische voetafdruk kon verkleinen.

- Deelnemer aan het onderzoek

Binnen de groep die niet dagelijks poetst, zijn ook mensen die aangeven een kunstgebit of prothese te hebben. Uiteraard moet je deze ook reinigen. Dat kan door te poetsen, maar sommigen doen dat op een andere manier, bijvoorbeeld met een bruistablet.

Ik poets mn tanden amper en zo ziet mn gebit er ook uit :P
- Deelnemer aan het onderzoek

We vroegen alle respondenten naar andere manieren die zij, naast tandenpoetsen, gebruiken om hun gebit te onderhouden. Het meest gebruikt worden ragers, twee derde (67%) maakt daar gebruik van. Op de tweede plek staan houten tandenstokers; 60 procent gebruikt die. Flossen doet net iets minder dan de helft (49%).

Mondwater (39%), een tongschraper (19%) en een waterflosser of monddouche (10%) zijn minder gebruikte manieren van mondverzorging. 8 procent heeft nog andere gewoonten. Ook hier beginnen sommigen over gezonde voeding, wat zeker een verschil maakt voor de gezondheid van je gebit. Een ander geeft aan geen speciale tongschraper te gebruiken, maar wel de tong te poetsen, gewoon met de tandenborstel.

Wat het beste is om je gebit te onderhouden naast tandenpoetsen, dat heeft Radar onderzocht:

Lees het artikel voor meer informatie:

Tandplak verwijderen? Flosdraad werkt nauwelijks

Over het onderzoek naar gebitsverzorging

De vragenlijst is tussen 28 juni en 5 juli 2022 ingevuld door 17.680 mensen. De overgrote meerderheid is lid van het Radar Testpanel, een groep van ruim 75.000 consumenten die door heel het land wonen, van een divers opleidingsniveau. Wil je jouw ervaringen en meningen ook mee laten tellen? Aanmelden is gemakkelijk en gratis, en doe je via deze link: word ook panellid.