Waar moet je op letten bij het kopen van een asielkat?

Asielkat_radar_2023.jpg

Exacte cijfers over het aantal katten in een asiel zijn niet bekend, maar volgens de Sophia Vereeniging - die zich inzet voor het welzijn van dieren - neemt dit aantal in Nederland jaarlijks toe. Als jij graag een huiskat wil, dan kan een asielkat oplossing bieden. 

Maar voordat je overgaat tot de aanschaf van een asielkat, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Radar geeft een paar handige tips, zodat jij straks een gelukkige en gezonde viervoeter in huis haalt.

Voordeel asielkat

Belangrijk is om eerst te kijken naar de voordelen voor het aanschaffen van een asielkat. Naast het morele aspect - je geeft een kat die het misschien niet altijd makkelijk heeft gehad een (nieuw) huis - zijn er ook andere goede redenen om te kiezen voor een asielkat.

Zo zijn alle asielkatten medisch onderzocht, waardoor je weet wat je in huis haalt. Daarnaast zijn ze al gechipt, iets dat tegenwoordig verplicht is in Nederland. Het prijskaartje van een asielkat ligt tenslotte ook een stuk lager dan wanneer je een (ras)kat via een andere plek koopt. En wie zegt dat het diertje minder leuk is?

Stel vragen aan het personeel

Als je voor de eerste keer bij een asiel langsgaat en er is een kat met wie je een klik voelt, vraag dan een van de medewerkers naar de geschiedenis en de karaktereigenschappen van de kat. In sommige gevallen is er ook een medisch dossier. Deze informatie kan helpen om een totaalbeeld te krijgen van de kat.

Kom nog een keer langs

Als er bij het eerste bezoek inderdaad een kat is die je graag wil hebben, wees dan geduldig en kies voor een extra bezoekje. Behalve dat het nuttig is om de informatie te laten bezinken, is het ook goed om de kat op verschillende momenten op de dag te observeren. Zo kom je meer te weten over het karakter van de kat.

Adoptie-overeenkomst

Als je na een aantal bezoekjes hebt bepaald dat je de kat echt mee naar huis wil nemen, dan is het tijd om een adoptieovereenkomst te ondertekenen. Lees deze altijd goed door om te controleren of er geen eigenaardigheden in staan. Zorg er ook altijd voor dat je een kopie voor jezelf meeneemt.

Zorg ervoor dat je huis klaar is voor een kat

Last, but not least: zorg ervoor dat je huis klaar is voor een kat. Omdat het hier gaat om een asielkat is er misschien al meer bekend over de voorkeuren van de kat, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden. Zijn er bepaalde speeltjes waar ze blij van worden? Willen ze graag naar buiten kunnen of juist niet? Tenslotte is het belangrijk geduld te tonen. Sommige asielkatten zijn al op veel verschillende plekken geweest en daardoor kan het net wat meer tijd kosten voordat een kant is aangepast aan de nieuwe omgeving.

Bron: Dierenapotheek.nl, Verhuisdieren.nl, Sophia Vereeniging