background branding

Krabt je kat aan de bank? Zo herstel je de schade (en voorkom je het)

katinbank.jpg

Je probeert je kat goed op te voeden, maar hij laat de bank maar niet met rust. Het resultaat: lelijke lusjes. Gelukkig zijn die makkelijk uit je meubels te halen.

Het enige wat je nodig hebt is een houten tandenstoker of satéprikker. Zet die op de haal (zie foto), draai ‘m rond en duw het lusje terug de bank in. De houten vezels van de tandenstoker zorgen ervoor dat je het lusje meedraait. Eenvoudig, toch?

haaluitbank.jpg
Een lusje uit de bank halen is kinderspel.

Dit kun je ertegen doen

Allereerst: katten krabben niet zomaar. Ze doen het om hun nagels bij te werken en een teritorium af te bakenen. Geef ze hier de ruimte voor!

Een krabpaal kan uitkomst bieden. Maar let op: als die niet op de juiste plek staat, dan kiest je kat alsnog voor de bank. Zet 'm daarom in de buurt van de deur of de slaapplek van je kat. Zo komt de kat er regelmatig langs en kan hij zich uitrekken na een dutje.

Ook is het mogelijk om een kartonnen kraboject vlakbij je meubel(s) te zetten. Die nemen niet veel ruimte in en zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan een krabpaal.

Maakt je kat niet uit zichzelf gebruik van krabmeubilair? Help 'm een handje op weg. Je kan er bijvoorbeeld kattenkruid of valeriaan op doen. Belangrijk: sommige katten raken er overprikkeld van. Kijk dus goed hoe je kat op deze middelen reageert. 

Kies het juiste meubilair

Het is ook een optie om 'kattenproof' meubilair te kopen. Stoffen met een grovere structuur, zoals linnen, zijn af te raden. Die stoffen lijken immers op die van krabpalen en kattenspeeltjes.

Ook leer is niet ideaal: hoewel glad materiaal minder aantrekkelijk is voor katten, kunnen er onherstelbare krassen in worden ontstaan.

Stoffen die strak zijn geweven zijn minder aantrekkelijk voor een kat. Denk hierbij aan microvezel of (namaak) suede. Ook kun je een beschermhoes om de bank doen.

Bronnen: Zooplus, Intratuin, VTwonen