background branding

Veel pensioenfondsen onder druk: 'Miljoenen mensen uiteindelijk de dupe’

portemonnee163718712_l.jpg

Pensioenfondsen blijken al jaren ondermaats te presteren. Hierdoor staat het pensioen van verloskundigen, kappers, bakkers en medewerkers van apotheken en supermarkten onder druk. ‘Ruim 5,4 miljoen deelnemers zijn hier uiteindelijk de dupe van’, aldus Anton Kramer, medesamensteller van de Pensioenfonds Ranglijst.

De Pensioenfonds Ranglijst is samengesteld door Kramer en Marcel Nijp, oprichters van het bedrijf OverRendement. Dat bedrijf heeft als doel om de prestaties van pensioenfondsen op een toegankelijke manier inzichtelijk te maken. De lijst legt de nadruk op het overrendement van pensioenfondsen, omdat overrendement erg belangrijk is voor de uitbetaling van een pensioen.

Negatief overrendement zorgt voor gekort pensioen

Simpel gezegd is overrendement het verschil tussen het behaalde rendement op risicovolle beleggingen in aandelen en het rendement op veilige beleggingen in Nederlandse staatsobligaties.

Pensioenfondsen hebben overrendement nodig om pensioenen in de toekomst te kunnen verhogen of de koopkracht ervan te behouden. Pensioenfondsen die een negatief overrendement hebben, kunnen hun deelnemers onvoldoende uitbetalen. Toch lijkt dit voor veel mensen de harde realiteit te worden, volgens de cijfers van de Pensioenfonds Ranglijst (op deze site kun je de ranglijst aanvragen).

Vijf miljoen mensen de dupe

Volgens Kramer en Nijp krijgen miljoenen mensen hier last van. ‘Wanneer je de jaarverslagen van de afgelopen vijftien jaar bekijkt, heeft ruim 80 procent van de Nederlandse pensioenfondsen ondermaats gepresteerd.’ De jaarverslagen van 2022 zijn nog niet verschenen, dus het gaat hier om periode tot en met 2021.

Wanneer je de voorlopige cijfers van 2022 meeneemt, blijkt volgens het duo dat nog altijd 30 procent van de fondsen geen overrendement heeft behaald. ‘Dat moet beter, vooral omdat het nieuwe pensioenstelsel is gebaseerd op het behalen van overrendement. Uiteindelijk zijn ruim 5,4 miljoen mensen hier de dupe van.’

Kredietcrisis

De ranglijst van het bedrijf OverRendement is gebaseerd op de jaarverslagen van pensioenfondsen over de afgelopen vijftien jaar. Door de verhouding tussen het rendement en het risico van pensioenfondsen over vijf, tien en vijftien jaar met elkaar te vergelijken, is een objectieve maatstaf ontwikkeld voor de prestaties van de Nederlandse pensioenfondsen. De slechte cijfers zijn over het algemeen ontstaan tijdens de kredietcrisis van 2007, maar zijn dus in veel gevallen nog niet hersteld.

Bron: ANP, Anton Kramer