background branding

Tripsen in je plant? Weg ermee!

tripsen.jpg

Je kent het vast wel. Je hebt een nieuwe plant gekocht en na een paar weken krijgt je groene aanwinst gele bladeren. Op de bladeren van de plant blijkt een ongewenste bezoeker rond te kruipen. Je plant heeft last van tripsen, maar hoe kom je er vanaf?

Tripsen zijn kleine langwerpige insecten. Deze beestjes zuigen alle voedingsstoffen uit je, plant waardoor de plant verzwakt. Dit heeft als gevolg dat je plant helemaal kan afsterven als je niet snel ingrijpt. De beestjes zitten het liefst op planten die niet besproeid worden met water en droge potgrond hebben. Verder zijn tripsen niet kieskeurig als het op planten aankomt en verspreiden ze zich snel. Eén vrouwelijke trips kan voor 100 nieuwe tripsen zorgen in haar leven. Tripsen hebben een levenscyclus van ongeveer 35 tot 55 dagen. Een ernstige plaag ligt op de loer als je dus niet op tijd ingrijpt. Hier zijn enkele tips om je te helpen deze beestjes te bestrijden. 

1.Plant in isolatie

Het beste wat je direct kunt doen is de zieke plant in isolatie zetten. Hoewel tripsen niet goed kunnen vliegen, kunnen ze wel van plant naar plant fladderen met hun kleine vleugeltjes. Door je besmette plant ver bij andere planten vandaan te houden, kun je voorkomen dat al je planten ziek worden. 

2. Water

Tripsen houden van droge en warme omgevingen. Een manier om dit snel te veranderen is door de luchtvochtigheid te verhogen. Dit bereik je door water in een plantenspuit te doen en de plant hiermee helemaal nat te spuiten. Een andere mogelijkheid is om je zieke planten onder de douche te zetten en met de douchekop de bladeren schoon te spoelen. 

Let wel op! Als je planten in een dichte pot staan, dus zonder drainage-gaten, kunnen ze verdrinken als je ze te nat maakt. Voor de zekerheid kun je een plastic zak om de pot van de plant knopen. Dit doe je door de zak over de pot heen te doen en vervolgens dicht te knopen rond de stam van de plant. Zo voorkom je dat er veel water bij de potgrond komt en de grond uit de pot stroomt. Het ‘douchen’ van de plant kun je om de dag of één keer per week herhalen, afhankelijk van de omvang van de plaag. 

3. Natuurlijke bestrijding

Er zijn ook andere kleine helpers die je kunt inzetten. Aaltjes, roofmijt, roofwantssoort Orius en gaasvliegensoort Chrysopa zijn natuurlijke vijanden van de trips. De combinatie van aaltjes met één van de andere drie insecten is aan te raden, dan ga je de larven in de grond én op het blad tegelijk tegen. Twee vliegen in één klap dus. 

4. Handmatig

Je kunt er ook voor kiezen om de tripsen handmatig te verwijderen. Dit kan alleen als je plant maar een paar tripsen heeft. Handmatig verwijderen is eenvoudig, maar de keuze is geheel aan jou of je deze methode wilt toepassen. Je knijpt de tripsen namelijk dood. Inspecteer de plant goed of je niet een trips over het hoofd hebt gezien. Houd je planten daarna ook goed in de gaten, want het kan zijn dat de tripsen al nieuwe eitjes hebben gelegd.

5. Huishoudmiddelen

Je kunt tripsen ook bestrijden met middelen die in je keukenkastjes staan. Tripsen kunnen tegen verschillende huishoudmiddeltjes, maar niet tegen alle. Gele zeep met spiritus en water lijkt goed te werken. Meng 20 gram gele zeep, tien milliliter spiritus en één liter water. Besproei de hele plant met het mengsel. Dus de boven en de onderkant van de bladeren, de stengels en de wortels (indien zichtbaar). Herhaal deze behandeling na één week, mits er nog tripsen zichtbaar zijn.

Bron: mamabotanica, plantsome