background branding

Hoe hou je je basilicumplant in leven?

Kruiden.jpg

'Deze keer overleeft ze het.' Wie een verse basilicumplant uit de supermarkt haalt, denkt het vaak. Maar ondanks licht en water geeft je plant na enkele dagen toch op. Met deze tips geniet je nog lang van verse basilicum, zonder geld aan nieuwe planten te blijven uitgeven.

In het schap van de supermarkt staat je basilicumplant (eigenlijk zijn het veel kleine plantjes in één pot) in volle bloei. Ze werd in ruim vier weken opgekweekt onder ideale omstandigheden: snel en hard, waardoor je plant al uitgeput is nog voor ze in je keuken komt.

Verpot je plant

Je plant moet uit de plastic beker, zoveel is zeker. Plant haar in een ruimere pot met gaten aan de onderkant. Vul de pot bij met vochtige, vruchtbare potgrond. Je kan ook de plant in vier delen (spaar zoveel mogelijk wortels) en elk deel een eigen pot met natte, rijke aarde geven. 

Ook later kan je plant van een grotere pot opknappen. Verpot liefst in het late voorjaar. Je plant kan ook de grond in, maar dan moet je haar in de winter uitgraven en binnen of op een vorstvrije plaats laten overwinteren. 

Geef water langs onder

Zet de nieuwe pot in een schotel en geef je plant via de schotel elke dag water. Giet nooit op de plant. Hangen de blaadjes slap, dan heeft ze meer water nodig. Hou de grond licht vochtig, niet nat: van te veel water gaan de wortels rotten en worden de blaadjes geel. Plaats de pot niet boven een verwarming.

Basilicum houdt van zon

Zet je plant op een zonnige plek binnen. Vijf uur direct zonlicht per dag is ideaal, vier en zes uur zijn prima. Een basilicumplant kan ook buiten groeien, maar dan op een warme, beschutte plaats. Worden de blaadjes bruin? Dan heeft ze meer of minder licht nodig. Verwijder de dorre blaadjes, die vergen energie.

Knip ook stengels af

Hoe meer basilicum je gebruikt, hoe uitbundiger de plant zal groeien en hoe beter ze zal smaken. Je kan de blaadjes afzonderlijk plukken, maar om de groei te stimuleren is het goed om ook stukken stengel af te breken. Bijvoorbeeld om pesto te maken, waarvoor je een grotere hoeveelheid basilicum nodig hebt.

Knip een stengel door net boven het punt waar twee blaadjes aan de stengel zitten, en waar in de oksel misschien al nieuwe blaadjes groeien. De stengel zal vertakken en zo meer blaadjes krijgen. Als je plant 15 cm groot wordt, is het sowieso verstandig om de toppen af te breken. Je kan een overschot basilicum invriezen als wintervoorraad. 

Veel voeten in de aarde

Ondanks je inspanningen kan het dat de basilicumplant of koningskruid, zoals ze ook wordt genoemd, toch niet overleeft. Een andere keer kan ze een meter groot worden. Om meer basilicum te krijgen, kan je ook stekken nemen, door stengels af te knippen en in een fles of glas met water wortels te laten krijgen. Groeit ze stevig door? De bloemetjes knip je beter af, want die vragen veel energie van de plant.