background branding

Student of bijna achttien? Dit moet je weten over jouw zorgkosten

2022118_zorgkostenstudent.png

De juiste zorgverzekering kiezen; ieder jaar is het weer een puzzel. Zeker als je binnenkort achttien wordt of nog studeert, slaat die zorgpremie al snel een gat in je maandelijkse budget. Maar zorgverzekeraars bieden ook speciale jongeren- of studentenverzekeringen aan.

Wat levert dat op? En waar moet je verder rekening mee houden? Radar zoekt het voor je uit.

Basisverzekering verplicht na je achttiende verjaardag

Vanaf je achttiende ben je in Nederland verplicht een eigen basisverzekering af te sluiten. Dit kan je al regelen voor je verjaardag, maar uiterlijk tot één maand erna. Doe je niks? Dan blijf je verzekerd bij de polis van je ouders. Dat klinkt misschien aantrekkelijk - mits je ouders de premie blijven betalen - maar uit een onderzoek van Independer blijkt dat jongeren gemiddeld zo’n 300,- euro kunnen besparen door een eigen verzekering af te sluiten. Best de moeite waard dus.

Bereken zelf wat je komend jaar nodig hebt

Als je jong en fit bent, ga je er meestal vanuit dat je minder zorg nodig hebt. Je wil dus zeker niet betalen voor zorg die je helemaal niet nodig hebt. Maar misschien maak je weleens gebruik van fysiotherapie, ga je op reis of draag je een bril? In dat geval is het verstandig om even op een rij te zetten wat je vergoed wil krijgen én of je het niet beter uit eigen zak kan betalen. Een maandelijkse premie voor een aanvullende verzekering voel je namelijk ook in je portemonnee. Zorgverzekeringen vergelijken gaat gemakkelijk via deze tool van de Consumentenbond of via Independer

Is een studentenzorgverzekering iets voor jou?

Studeer je? Dan kan een studentenzorgverzekering uitkomst bieden. Ze zijn ze vaak goedkoper dan ‘gewone’ verzekeringen, doordat de communicatie meestal online verloopt. Declareren doe je daarnaast eenvoudig via een app. Ook biedt zo’n studentenverzekering regelmatig speciale dekkingen die passen bij de wensen van een student, zoals fysiotherapie bij sportblessures of een uitgebreide verzekering in het buitenland. Helaas heeft zo’n verzekering ook nadelen. Je kan bijvoorbeeld niet altijd bij alle ziekenhuizen of zorgverleners terecht. Als je veel zorg nodig hebt, is zo’n studentenverzekering dus misschien niet de beste keuze. En ga je pas halverwege het jaar studeren? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor een studentenzorgverzekering.

Reisvaccins en dekking in het buitenland

Ga je er een jaartje tussenuit, een minor in het buitenland volgen of met regelmaat op vakantie? Veel jongerenverzekeringen bieden extra dekking in het buitenland en een vergoeding op je reisvaccins. Dat laatste wordt vaak wel pas vergoed met een aanvullende verzekering. Het is dus verstandig om te checken wat de vaccins je zullen kosten t.o.v. de aanvullende verzekering.

Anticonceptie en gratis condooms

Ben je jonger dan 21 jaar? Dan worden anticonceptiemiddelen vergoed door de basisverzekering. Goed om te weten: tussen 18 en 21 jaar gaat die anticonceptie wel ten koste van je eigen risico. Daarnaast geldt er voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het type medicijn dat je gebruikt. Als je aanvullende verzekerd bent, kan je soms een vergoeding krijgen voor deze eigen bijdrage. Als je ouder bent dan 21, vergoeden sommige verzekeraars anticonceptie (deels) als je aanvullend bent verzekerd.

Kies je voor een verzekering in combinatie met een aanvullend pakket? Check dan even je vergoedingen; een enkele zorgverzekeraar biedt namelijk ook gratis condooms.

Anticonceptie zelf betalen of verzekeren?

Verwacht je naast anticonceptie geen andere zorg uit je aanvullende verzekering te gebruiken? Dan is het vaak goedkoper om de anticonceptie zelf te betalen. Bijvoorbeeld: de goedkoopste anticonceptiepil kost zo'n 35,- euro per jaar. Maar een aanvullende basisverzekering kost al snel minimaal 75 - 100 euro per jaar. Dat is snel verdiend, toch? Op de site van Independer vind je een overzicht van de kosten voor de anticonceptiepil

Orthodontie: een beugel na je achttiende

Waar de ene persoon op zijn twaalfde al met een beugel loopt, is het voor de ander pas tien jaar later noodzakelijk. De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars de vergoeding voor orthodontie flink aangescherpt - zeker voor volwassenen. Ben je van plan om nog een beugel te nemen? Check dan heel goed waar je een zorgverzekering afsluit. De kosten voor dit ijzerwerkje kunnen namelijk al snel oplopen. Niet iedere zorgverzekeraar vergoed deze kosten volledig én soms beland je zelfs eerst een jaar op een wachtlijst. In dit geval is het dus belangrijk om vooruit te plannen én eventueel de kosten van een behandeling op te vragen. Wellicht ben je goedkoper uit als je de beugel zelf betaalt.

Vraag je zorgtoeslag op tijd aan!

Dit is een beetje een open deur, maar we noemen het toch even. Vraag op tijd je zorgtoeslag aan! Deze toeslag wordt gebaseerd op je inkomen en hier valt jouw studiefinanciering buiten. In 2023 kan de toeslag oplopen tot maximaal 154,- euro per maand. Is je salaris omhoog gegaan? Vergeet dit dan niet aan te geven bij de Belastingdienst. Alles wat je teveel ontvangt, moet je namelijk terugbetalen.

Bron: Consumentenbond, Independer, Belastingdienst