background branding

Steeds meer zakkenrollers actief: hier loop je het meeste risico

zakkenroller.jpg

Zakkenrollers weten in Nederland steeds meer slachtoffers te maken, meldt de Telegraaf. Waar loop je het meeste risico en hoe verklein je de kans dat je ten prooi valt?

Mobiele bendes op grote evenementen

Volgens de krant slaan met name ‘mobiele bendes’ hun slag. Dat doen ze tijdens grote evenementen, zoals Koningsdag en Queer & Pride Amsterdam. In grote mensenmassa’s is het namelijk makkelijker om onopgemerkt slachtoffers te maken. 

De cijfers

In het eerste halfjaar van 2023 werden 6.500 aangiften van diefstal gedaan door slachtoffers van wie hun telefoon, portemonnee of zonnebril werd gestolen. Dat is een stijging van bijna veertig procent in vergelijking met een jaar eerder. Toen gebeurde dat  nog 4.664 keer.


Telefoons geroofd tijdens concerten

Volgens Middag reizen tientallen bendes uit onder andere Zuid-Europa mee met grote evenementen. Zo werd onlangs een bende gepakt die een rockband achterna reisde en tijdens een concert in Amsterdam tegen de lamp liep. De buit: tientallen telefoons. 

Maar op straat blijft het risico ook groot om gerold te worden, zegt de politie tegen de krant. Ook de criminele bendes die met evenementen meereizen, gaan de straat op als er geen evenement voorhanden is. 

Zo voorkom je dat je wordt gerold

Gelukkig is met oplettendheid te voorkomen dat je ten prooi valt van een zakkenroller. Radar zet wat tips voor je op een rij.

  1. Berg ten eerste je eigendommen goed op. Steek het niet vlug in zakken zonder ritssluiting, daar wordt het net zo vlug weer uitgehaald. Verstandiger is het gebruik van een tasje dat je onder je kleding draagt of de binnenzak van je jas. 
  2. Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee en neem alleen geld mee dat je daadwerkelijk nodig hebt. Draag je tas met de schouderriem om je hals heen en aan de voorkant van je lijf, zodat deze niet van je schouder af gegrist kan worden. 
  3. Zorg dat de opening van de tas naar je lichaam toegekeerd zit. Gebruik je een rugzak? Doe dan een clipje of slotje om de ritssluiting.
  4. Leg je waardevolle spullen niet zomaar op je tas of de tafel wanneer je op een terras zit. Als je je tas op de grond zet, doe het hengsel dan om bijvoorbeeld je voet of stoelpoot heen. 
  5. Laat je spullen nooit onbeheerd achter als je even naar het toilet of de bar loopt. Blijf ook hier alert als een onbekende een goocheltruc wil tonen of de weg vraagt op een landkaart.
  6. Zorg ervoor dat je zelf je kleding schoonmaakt als een vreemde iets op je knoeit en wijs hierbij hulp van onbekenden voor de zekerheid af.