Zo worden toeristen misleid in het buitenland

toeristen 2.jpg

Op vakantie gaan is even tot rust komen en ontspannen. Maar het kan ook een bittere nasmaak hebben. Zo moet je als toerist wel opletten dat je niet het slachtoffer wordt van een misleidende truc, zoals zakkenrollen. Radar licht vier van deze trucs uit.

Wel erg dure taxiritjes

Als je van plan bent om een taxi te nemen terwijl je op vakantie bent, pas dan op met taxichauffeurs. Vraag bij de receptie van je verblijf altijd een indicatie van wat zo’n taxirit je ongeveer kost. En vraag het vervolgens ook aan de taxichauffeur. Zit hier een enorm verschil tussen, dan kan je beter niet instappen.

In Las Vegas waarschuwt de politie voor een andere misleidende taxi-actie. Dit is hoe het gaat: je zit in een taxi, de taxichauffeur doet alsof hij haast heeft, zet je af op jouw bestemming, zet vluchtig jouw bagage op straat, stapt snel weer in de taxi en rijdt weg. Maar wat blijkt? Eén van jouw koffers zit nog in de achterbak, schrijft ANWB. Noteer het kenteken van de taxi of maak er een foto van, zodat je bewijs hebt als jou dit overkomt.

Lekke band langs de snelweg

Na een lange autorit is je tank leeg. Bij het eerstvolgende benzinestation denk je even rustig te gaan tanken. Maar pas op: in Spanje kan je dat duur komen te staan, meldt het Algemeen Dagblad. Als de eigenaar van de auto afgeleid is, wordt er door een crimineel een sneetje in de autoband gemaakt. Deze begint nu langzaam leeg te lopen. Als de bestuurder weer gaat rijden, komt hij erachter dat er iets mis is met zijn band. Als hij op de vluchtstrook met zijn handen in het haar staat, komt er ‘toevallig’ iemand helpen met het verwisselen van de band. Terwijl dit gebeurt, wordt de auto leeggehaald. Je wordt achtergelaten met een lekke band en je spullen zijn gestolen.

Vluchtige verkopers

Wees alert als er een verkoper met zelfgemaakte armbandjes op je af komt lopen. Al pratend knoopt hij een armbandje om je pols. Voordat je precies in de gaten hebt wat er gebeurt, zit het armbandje al vast. Alleen een schaar kan je helpen met dit ongewenste cadeau. Als het accessoire eenmaal vast zit, is betalen toch de meest makkelijke optie. Zorg er dus voor dat verkopers niet te dichtbij komen, schrijft ANWB.

Zakkenrollers

Ze zijn niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld: zakkenrollers. Criminelen die jouw kostbare spullen uit je zakken of tas proberen te stellen. Misschien heb je de stem van Monica Poli weleens gehoord op sociale media: “Attenzione, borseggiatrici! Attenzione, pickpocket! Zij waarschuwt Italiaanse toeristen voor de zakkenrollers. Ze zijn heel behendig en één van die trucjes, is per ongeluk iets morsen op jouw kleding. Ze verontschuldigen zich en proberen jouw shirt schoon te maken. Terwijl ze dit doen, nemen ze je portemonnee mee.

Meld je hier aan voor de gratis nieuwsbrief


Bronnen: Algemeen Dagblad, ANWB