background branding

Steeds meer Nederlanders gebruiken fillers: 'Niet zonder risico'

fillers.jpg

Het aantal fillerbehandelingen om bijvoorbeeld rimpels te vervagen of lippen voller te maken neemt in Nederland toe. In de periode van 2016 tot en met 2019 is het met 17,5 procent gestegen. Het ging van 138.496 ingrepen in 2016 naar 162.702 in 2019, alleen al in echte klinieken en dus niet bij kappers, schoonheidssalons en zonnebankaanbieders.

De cijfers komen uit promotieonderzoek van cosmetisch arts Tom Decates en worden donderdag gepubliceerd in het vakblad Journal of Cosmetic Dermatology. In 2019 was het aantal mensen in ons land dat zich hoopte te verfraaien met diverse kunstgrepen, niet alleen fillers maar bijvoorbeeld ook botox, opgelopen tot meer dan 450.000. De klant is gemiddeld 43 jaar en in één op de acht gevallen een man.

'Eén op de 41 Nederlandse vrouwen laat zich behandelen'

'De cijfers geven aan dat één op de 41 vrouwen in ons land zich laat behandelen met een filler. En dat dit een jaarlijks terugkerend ritueel is', zegt Decates. 'Daarmee zijn botox- en fillerbehandelingen de meest voorkomende esthetische ingrepen.'

Niet zonder risico

Een filler is niet helemaal zonder risico, zeker niet als de behandeling niet door een deskundige wordt uitgevoerd. Alleen al op het speciale complicatiespreekuur voor fillerbehandelingen in het Erasmus MC in Rotterdam krijgen ze het steeds drukker. Het spreekuur wordt drie keer per week gehouden en in totaal worden daar vijfhonderd complicaties per jaar behandeld. Dat zou alleen nog maar 'het topje van de ijsberg' zijn.

Mogelijke complicaties zijn groot

Decates laat aan BN de Stem weten dat niet alleen het gebruik van fillers toeneemt, maar ook de complicaties. 'Bij ons complicatiespreekuur zagen wij een toename van het aantal incidenten: bijna wekelijks raakt er een bloedvat verstopt. Ik zie mensen van eind 20 die zich drie hoog achter hebben laten inspuiten bij wie het is misgegaan.' Het inspuiten van fillers kan als het in een bloedvat komt leiden tot afsterven van weefsel en in zeer uitzonderlijke gevallen tot blindheid. Deze huidcomplicatie komt wereldwijd bij 1 op 6600 fillerinjecties voor. 'Dit risico vertel ik nu standaard voor een behandeling.' Indien er op tijd wordt ingegrepen kan deze complicatie alsnog verholpen worden. 

Ondanks kennis kunnen problemen zich voordoen

Via de beroepsvereniging van plastisch chirurgen (NVPC), cosmetisch dermatologen (NVCD) en cosmetisch artsen KNMG (NVCG) kan worden opgezocht worden wie bekwaam genoeg is. Verstand van zaken sluit echter niet uit dat er problemen kunnen rijzen. Mogelijk speelt DNA een rol bij het ontstaan van complicaties. Een DNA-test voor een cosmetische ingreep zou in de toekomst kunnen helpen risico’s te voorspellen, zo is de gedachte nu.

'Behandelcijfers in Nederland vallen nog mee'

Decates denkt dat het ondanks de behandelcijfers in Nederland nog meevalt met het gebruik van deze middelen om de sporen des tijds te verbloemen. 'We vermoeden dat de cijfers in omringende landen hoger uitpakken aangezien cosmetische ingrepen door onze calvinistische cultuur nog in de taboesfeer zitten. De populariteit in Azië en Latijns-Amerika zal fors hoger uitpakken.'

Niet-oplosbare (permanente) fillers mogen sinds 2015 in Nederland niet meer worden toegepast.

Bron: ANP / BN de Stem