background branding

Patiënten met kanker krijgen weinig informatie over mogelijkheid voor contact met lotgenoten

kanker_lotgenoten_2022.jpg

Mensen die worden behandeld wegens kanker krijgen lang niet altijd informatie over de mogelijkheden tot lotgenotencontact. Dat is op te maken uit de resultaten van een peiling onder 3640 (oud-)patiënten door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Een derde zegt geen informatie te hebben gekregen.

Een kwart van de respondenten zegt overigens geen behoefte aan lotgenotencontact te hebben, omdat ze bijvoorbeeld al genoeg steun, begrip en tips van de naaste omgeving krijgen. De rest heeft de behoefte wel.

Contact blijkt hulpzaam

Van de mensen die lotgenotencontact hebben (gehad), zeggen negen van de tien er iets aan te hebben gehad. Ze ondervonden onder meer steun en erkenning en kregen tips, informatie en begrip.

Iedereen zou op de hoogte moeten zijn

'Het zou mooi zijn als álle kankerpatiënten en hun naasten op de hoogte zijn van het bestaan en de waarde van contact met lotgenoten. Zorgverleners spelen een belangrijke rol in de informatievoorziening hierover. Veel zorgverleners wijzen hun patiënten al op het bestaan van lotgenotencontact, en het wordt nog beter als alle zorgverleners dit gaan doen', zegt Arja Broenland, directeur-bestuurder van de NFK.

Bron: ANP