background branding

Onbekende typen kanker kunnen soms toch nog worden herleid

21022022ziekeman.jpg

In twee derde van de gevallen van PTO (Primaire Tumor Onbekend) kan toch het type kanker worden gediagnosticeerd. Dit is een doorbraak in het onderzoek naar uitgezaaide kanker waarvan de oorsprong onbekend is. Een nieuwe techniek analyseert het DNA van zieke cellen, waardoor gerichte behandeling mogelijk is, bericht RTL.  

Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland krijgen zo’n 1500 mensen per jaar de diagnose PTO. De oorsprong van de kanker is niet te achterhalen en daardoor kunnen patiënten niet gericht behandeld worden. 85 procent van hen overlijdt binnen een jaar. 

De bron van de kanker is te klein of zelfs helemaal weg

De bron van de kanker kan nog kleiner zijn dan een speldenknopje. En soms, vertelt klinisch patholoog Kim Monkhorst van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis tegen RTL, is de tumor zelfs helemaal weg. Dan kan het immuunsysteem het al opgeruimd hebben. 'Dan blijven de uitzaaiingen over, maar we tasten in het duister over welk type kanker het was.'

Monkhorst: 'Er is een test ontwikkeld die gebruik maakt van de techniek Whole Genome Sequencing (WGS), waarbij we het complete genoom van de zieke cellen kunnen analyseren. In de oude situatie keken we, om het eenvoudig te zeggen, naar een plakje weefsel.' Nu wordt er gekeken naar het DNA op moleculair niveau. 

In 84 procent van de gevallen een juiste voorspelling

Er is onderzocht hoe vaak WGS de juiste voorspelling maakt over het type tumor en dat bleek in 84 procent van de gevallen zo te zijn. Deze studie is ook toegepast op patiënten met de diagnose PTO. 

Monkhorst noemt de resultaten een 'enorm succes'. 'Behalve dat we nu vaak wel een diagnose kunnen stellen, kunnen we ook een gericht behandelplan maken.' Zo is er ook beter inzicht in welke behandeling het beste aanslaat bij afwijkingen van de tumor. 'Zo kunnen we de zwakke plek van de tumor aanvallen.'

Bron: RTL Nieuws