background branding

Op zoek naar een bijlesdocent: waar kun je op letten?

Bijles

Veel kinderen in Nederland krijgen bijles, examentraining of een andere vorm van onderwijsondersteuning. Naast scholen bieden ook tal van bijlesbureaus deze lessen aan. Om bijlesdocent te zijn heb je geen specifieke diploma’s of kwalificaties nodig. Hoe kom je erachter of een bijlesdocent ook echt geschikt is? 

Waar kan je naar toe voor bijles? 

Als je kind extra hulp kan gebruiken bij een vak, heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je opzoek gaan naar een andere scholier, die als bijbaan bijles zou willen geven. Veel scholen bieden daarnaast ook ondersteuning aan voor leerlingen die dit kunnen gebruiken. Ook zijn er verschillende instanties met bijlesdocenten die je kunt inschakelen. 

Een bijles docent hoeft geen kwalificaties te hebben voordat hij of zij bijles mag geven. Bij een buur die goed is in wiskunde klinkt dat logisch, maar ook de wiskunde bijles docent van een bijles bureau heeft geen kwalificaties nodig. Als aanbieder mag je er zelf voor kiezen of de bijles docenten van jouw bureau aan bepaalde eisen moeten voldoen of niet.

Gebruikelijke tarieven

Volgens de Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten (LVSI) hebben de meeste professionele aanbieders van bijles een uurtarief tussen de 27,50 en de 45 euro. Bij niet-professionele aanbieders ligt dit bedrag meestal lager. 

Ook hangt het bedrag af van de duur van de bijles. Sommige aanbieders geven 50 of 55 minuten bijles. Andere aanbieders kiezen voor een volledig klokuur. Ook dit heeft invloed op de tarieven. 

Waar moet je op letten?

De LVSI legt op hun website uit waar je het beste op kan letten als je zoekt naar een bijlesdocent. Volgens hun checklist kan je het beste letten op: 

  • Het opleidingsniveau van de bijlesdocent.
  • Of de bijlesdocent is aangesloten bij een organisatie.
  • De ervaring van de bijlesdocent.
  • Waar de bijles plaatsvindt (school, bij de leerling thuis, etc.).
  • Of de bijlesdocent een VOG heeft.
  • Of je als ouder/verzorger op de hoogte gehouden wordt van de vorderingen.
  • Of de bijlesdocent huiswerk meegeeft.

De VO-raad adviseert ouders om eerst bij de school te kijken voor onderwijsondersteuning. In het geval dat de school dit niet aanbiedt is het dus verstandig om zelf na te gaan welke kwaliteiten je belangrijk vindt voor een bijlesdocent.