Zo kies je een goede rijschool

Rijschool.jpg

Je kunt tegenwoordig op zaterdag rijexamen doen. Tenminste, als je lest bij een goede rijschool. Scholen met een slagingspercentage onder de dertig zijn niet welkom op zaterdag. Hoe kies je een goede rijschool? Radar belt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en zoekt het uit. 

Slagingspercentage online opzoeken

Om te beginnen het slagingspercentage: dat kun je online opzoeken. De woordvoerder van het CBR vertelt dat zij een Rijschoolzoeker hebben. Hier kun je het slagingspercentage van de verschillende rijscholen bij jou in de buurt controleren. 

Vraag advies aan anderen

Toch benadrukt hij dat het slagingspercentage niet alles zegt. “Rijles is maatwerk. De een wil een andere voorbereiding dan de ander en de rijschool en -instructeur moeten goed bij je passen.”  

Vraag daarom ook naar de ervaringen van anderen. “Het is goed om van vrienden of bekenden te horen waar ze rijles hebben gehad en wat zij daarvan vonden. Dat kan je helpen met het maken van een keuze.” 

Verschillende lesmethodes

“Ook de lesmethode moet bij je passen”, vertelt de woordvoerder. Rijscholen kunnen pakketten aanbieden inclusief lessen voor je theorie-examen, losse rijlessen en bijvoorbeeld wel of geen tussentijdse toets. “Het aanbieden van het een is niet per se beter dan het ander, maar het moet bij je passen.” 

Instructeur moet bij je passen

Dit geldt ook voor de rij-instructeur van wie je les hebt. “Je leert makkelijker van iemand met wie je een klik hebt", aldus de woordvoerder. 

Goedkoop is duurkoop

Verder vertelt de woordvoerder dat goedkoop vaak duurkoop is en dat het niet altijd een goed teken is als je heel snel examen mag doen. “Over het algemeen zijn er 43 rijlessen nodig voor iemand mag afrijden. Dit is natuurlijk voor elke kandidaat anders, want niet iedereen leert even snel. Laat je instructeur daarom inschatten hoeveel rijles jij nodig hebt en denk niet zelf dat je er met een pakket van twintig rijlessen wel bent.” 

Bevoegdheid instructeur kun je opzoeken

In principe kun je ervan uitgaan dat instructeurs bevoegd zijn. “Mocht je toch twijfels hebben, dan kun je zijn of haar bevoegdheid online opzoeken”, legt de woordvoerder uit. Je ziet dan voor welke voertuigen de instructeur bevoegd is en hoe lang die bevoegdheid nog geldig is. 

Besef dat er wachtrijen zijn

Tot slot benadrukt de woordvoerder dat je op tijd op zoek moet naar een rijschool. “Als je naar een goede rijschool wilt die een hoog slagingspercentage heeft en goed staat aangeschreven, moet je beseffen dat er vaak wachtrijen zijn. Ga daarom tijdig op zoek en schrijf je tijdig in.”

Schrijf je in voor de gratis Radar nieuwsbrief

Wil je al onze hulpartikelen lezen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen in je mailbox.