background branding

Oorpauzes en oordopjes: zo bescherm je je gehoor in de club of op een festival

22-03-07-oordopjes-festival-muziek-gehoorschade.jpg

Het festivalseizoen is weer in volle gang. Het geluidsniveau ligt op festivals vaak tussen de 90 en 103 decibel, terwijl geluiden vanaf 80 decibel al schadelijk kunnen zijn. Radar geeft tips om je oren te beschermen tijdens het feesten. Want: "Je kunt beter nu op een feestje oordoppen in doen, dan later elke dag een hoortoestel," aldus KNO-arts Louise Straatman.

Gehoorbeschadiging door evenementen

"Het is zó zonde," vertelt Straatman. "Iedere keer dat ik weer een patiënt op spreekuur heb die een piep heeft overgehouden aan een evenement en zegt: ‘Balen dat ik m’n gehoor niet heb beschermd. Ik dacht, het zal wel goedkomen.’ Je zit de rest van je leven elke dag met een piep in je oor. Dat is verschrikkelijk." 

Als je dat wilt voorkomen, volg dan haar belangrijkste tip: draag een paar oordoppen. Dat wist je waarschijnlijk al wel, maar je weet misschien nog niet welke soort je het beste kunt gebruiken. 

Welke oordopjes moet je kopen? Optie 1: foam oordoppen of ‘schuimpjes’

Het grootste voordeel van schuimen oordopjes is dat ze goedkoop zijn, slechts enkele euro’s per paar. De nadelen zijn dat ze meestal niet fijn zitten en zowel hoge als lage tonen dempen, zodat muziek slechter klinkt. "Je hebt het gevoel dat je met je hoofd onder water zit," zo beschrijft Straatman de ervaring. Daarnaast vinden veel mensen ze niet bepaald stijlvol. "Maar beter iets dan niets."

Optie 2: universele oordoppen met muziekfilter

Je kunt beter rubberen oordoppen kopen met een muziekfilter. Daarmee geniet je nog gewoon van de band of dj. Ze zitten meestal fijner en zien er subtieler uit dan de felgele schuimpjes. Hoeveel mag dat kosten? "Vanaf 20 euro ben je al een heel eind", aldus Straatman. 

Waarom zou je oordopjes op maat laten maken?

Sommige mensen hebben een bijzonder smalle of wijde gehoorgang waar normale oordoppen niet in passen. Daardoor ‘lekt’ het geluid langs de dop heen. In zo’n geval kun je het beste op maat gemaakte oordoppen kopen (ook wel ‘otoplastieken’ genoemd), wat je ongeveer tussen de 120 en 150 euro gaat kosten. Straatman vindt een op maat gemaakte dop niet per se nodig als je een normale gehoorgang hebt.

Hoe weet je of je een afwijkende gehoorgang hebt? Je doet normale oordoppen in en kijkt of het geluid erlangs komt. Je kunt het ook laten controleren in een hoortoestellenwinkel. 

Hoeveel decibel moeten oordoppen dempen?

Het is het beste als je oordoppen minstens 15 dB aan volume dempen. De geluidsnorm van evenementen in Nederland is er namelijk op ingesteld dat jij oordoppen met zulke demping draagt. Zonder doppen is een evenement dus überhaupt niet veilig voor je oren, want de organisatoren rekenen erop dat jij je eigen gehoor beschermt! 

Zo vergeet je je dopjes niet

Maak de capsule van je oordoppen vast aan je sleutelbos! Zo vergeet je ze niet mee te nemen. En doe je oordoppen meteen in zodra het feest begint, anders vergeet je dat. De muziek begint misschien zachtjes, dan lijkt het nog niet nodig, maar voor je het weet ben je een paar uur verder, beneveld, en je gehoorbescherming totaal vergeten. 

Kijk uit je doppen: ga niet recht voor de boxen staan

Op dancefestivals heb je altijd de excentriekelingen die de hele tijd tégen de manshoge boxen aan dansen. Als dat je bewuste keuze is, go for it, maar als je je gehoor wilt beschermen moet je opletten dat je niet per ongeluk vooraan komt te staan. Want vaak valt het je niet op dat je opeens bij de boxen bent: je wordt meegenomen door de menigte, of de mensen met wie je wilt praten staan toevallig op die plek.

Neem regelmatig een oorpauze

Geef je oren regelmatig rust door even weg te gaan uit de muziek. Hoelang je precies in hoog volume mag staan en hoelang je dan rust moet nemen, is wetenschappelijk niet bekend, maar urenlang achter elkaar in de harde muziek staan is sowieso onverstandig. Straatman: "Je zou dat als volgt kunnen invullen: elke drie kwartier even eruit en een kwartiertje pauze nemen op een rustige plek."

Geef je gehoor rust op de dag na het feest of concert

Zet geen harde muziek op tijdens de dag na het evenement. Je gehoor kan zichzelf deels herstellen na de zware belasting van een concert of feest, maar dan moet je het daartoe de kans geven en het niet meteen weer belasten. Vermijd dus geluiden boven de 80 decibel terwijl je uitbrakt.

Bronnen: Louise Straatman