Onverantwoord wisselen schildkliermedicijn levothyroxine verleden tijd

12042022-medicijn-schildklier.jpg

Schildkliermedicijn levothyroxine heeft na jarenlange inspanningen van Schildklier Organisatie Nederland (SON) een plek gekregen op de ‘Wisselen ongewenst’ lijst. Voor mensen met een schildklieraandoening goed nieuws, want wisselen van merk leidt niet zelden tot gezondheidsproblemen en een verslechterde kwaliteit van leven.

Patiëntenfederatie Nederland publiceerde maandag deze Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen. Al sinds 2016 zet patiëntenorganisatie SON zich in tegen het onnodig en medisch onverantwoord wisselen van merk levothyroxine. 

Destijds moesten veel schildklierpatiënten noodgedwongen overstappen van merk, omdat de medicijnfabrikant van het merk Thyrax verhuisde naar Duitsland. Uit wetenschappelijk onderzoek naar aanleiding van deze affaire bleek er na een merkwissel sprake te zijn van ernstige bijwerkingen, zoals hartklachten, zware vermoeidheid, ernstige gewichtstoename of -afname of spierpijn

Foutje of bewuste keuze?

Afgelopen jaar besteedde Radar in de uitzending aandacht aan het wisselen van merk levothyroxine. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) had het medicijn buiten de ‘Wisselen ongewenst’ lijst gelaten, maar was dit een foutje of een bewuste keuze?

We zijn ontzettend blij en opgelucht dat levothyroxine nu een plekje heeft op die rode lijst
Marlies Mohr, directeur Schildklier Organisatie Nederland

Dat het medicijn op de lijst is geplaatst, betekent niet dat het wisselen van levothyroxine voor altijd is uitgesloten. Bij een voorraadtekort door een onvoorziene omstandigheid kan een wisseling noodzakelijk zijn of wanneer een patent op een bepaald merk verloopt. In het laatste geval mag een patiënt nog eenmalig worden overgezet op een generiek medicijn. 

SON benadrukt dat het monitoren van de praktijk belangrijk blijft, omdat er in de praktijk nog discussies kunnen ontstaan. Via het meldpunt levothyroxine van SON kunnen patiënten hun ervaringen delen. 

Bron: Schildklier Organisatie Nederland