background branding

Ondanks verbod nog steeds vapes met een smaakje te koop

Vapes

Sinds 1 januari 2024 geldt er een verbod op vapes en e-sigaretten met smaakjes als aardbei, cola, suikerspin of perzik. Radar neemt de proef op de som en belt 50 verkooppunten in Nederland: worden deze vapes ook echt niet meer verkocht?

Smaakjesverbod om gebruik te verminderen

Vapen is erg populair onder jongeren en om het gebruik ervan terug te dringen, heeft de overheid een verbod ingesteld op vapes met een smaakje. Het gaat hierbij om fruit-, cola- en andere zoete smaken. Er mogen namelijk wel nog vapes en e-sigaretten met tabaksmaak verkocht worden. 

Officieel is het verbod op smaakjes ingegaan op 1 januari 2023. Producenten, importeurs en verkopers kregen wel nog een jaar de tijd om hun werkwijze aan te passen en hun voorraad te verkopen. Sinds 1 januari 2024 mogen deze vapes definitief niet meer verkocht worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handhaaft dit verbod. 

Vapes met een smaakje nog te koop

Op 11 januari, bijna twee weken na het ingaan van het verbod, nam Radar de proef op de som. Worden er ook daadwerkelijk geen vapes met aardbeien-, pepermunt- of mangosmaak meer verkocht? 

Om dit te onderzoeken belden we 50 fysieke verkooppunten van een bekende winkelketen in Nederland en vroegen we of zij nog vapes met een smaakje verkochten. De meeste verkopers wezen ons op het verbod, maar 7 winkels vertelden dat ze er nog wel wat verkochten. Dit betekent dat we in 14 procent van onze pogingen nog aan een vape met een smaakje konden komen. 

Verkopers bewust van verbod

Bij alle verkopers die nog wel vapes met een smaakje verkochten, was het duidelijk dat zij zich wel bewust waren van het verkoopverbod. Ze gaven bijvoorbeeld aan dat je er niet te opvallend in de winkel naar moet vragen of dat je meteen meerdere vapes moet kopen. Zij verkopen hun voorraad dus onder de toonbank. 

Meer over