background branding

Milieuzones in Europese steden: dit moet je weten

milieusticker.jpg

Steeds meer Europese steden voeren milieuzones in om de luchtkwaliteit te verbeteren. Om door zo’n zone te mogen rijden met de auto, moet je vaak een milieusticker hebben. Hoe kom je aan zo’n sticker? En welke specifieke regels gelden er per land?

Hoe kom je aan een milieusticker?

In veel landen kun je online een milieusticker bestellen. Hiervoor moet je weten in welke categorie jouw auto valt. Dit kun je achterhalen via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Hou er rekening mee dat oudere auto's en diesels soms niet in aanmerking komen voor een sticker.

Heb je de sticker? Dan is het tijd om de milieuzone-regels van een aantal populaire vakantielanden onder de loep te nemen.

Milieuzones in Italië

In veel Italiaanse steden is er in het centrum een ‘Zona A Traffica Limitato’. Dat wil zeggen dat de milieuzones van de binnensteden alleen toegankelijk zijn voor vergunningshouders. De regels rondom het betreden van dit soort zones als vergunninghouder, zijn per stad verschillend. Zo is het soms mogelijk om een tijdelijke vergunning te krijgen, en op sommige plaatsen gelden verschillende regels op verschillende tijdstippen.

Vaak staan de regels aangegeven op verkeersborden, dus houd deze goed in de gaten. In sommige gevallen is het overigens helemaal niet mogelijk om met een buitenlands kenteken een vergunning aan te vragen. Dat betekent dat je niet met je auto de binnenstad in mag.

Milieuzones in Frankrijk

In veel Franse steden en departementen zijn milieuzones van kracht waarvoor een milieusticker verplicht is. Om de Franse sticker, genaamd Crit'Air, te bestellen moet je weten in welke classificatie jouw auto valt. Dit kun je  - zoals al gezegd - achterhalen via de website van de of via een Franse overheidswebsite certificat-air.gouv.fr. Kom je op de Franse site? Klik dan op  'Connaître mon classement' / 'Determining my classification'.

Deze Franse site is de plek waar je de sticker kunt bestellen. Hij kost minder dan 5 euro, maar bestel hem ruim op tijd, want hij wordt per post verstuurd. De ANWB verkoopt de sticker niet, en ter plekke kopen is ook niet mogelijk.

Milieuzones in Spanje

Reis je met de auto naar Spanje? Dan is het belangrijk te weten dat je geen Spaanse milieusticker kunt bestellen voor een auto met een Nederlands kenteken. Er is een oplossing: milieustickers uit andere landen zoals Frankrijk en Duitsland zijn ook geldig in Spanje. Op deze Spaanse overheidssite kun je zien welke stickers allemaal geldig zijn. De site is beschikbaar in het Engels.

Milieuzones in België

Voor België heb je geen milieusticker nodig, maar let goed op de verkeersborden. België heeft wel zogenoemde 'lage-emissiezones’, wat betekent dat je sommige delen van steden niet in mag rijden als je auto te vervuilend is. Wil je toch deze zones in? Dan kun je meestal een dagpas kopen. Houd er rekening mee dat deze vaak 35 euro kost.

Meer over de lage-emissiezones vind je op de site van de Vlaamse overheid.

Milieuzones in Duitsland

In Duitsland zijn er veel steden met milieuzones of "Umweltzones". Je mag deze alleen binnenrijden met een milieusticker. Het type sticker dat je moet hebben, hangt af van de classificatie van je auto.

Je kunt de sticker onder meer bestellen bij de ANWB, of over de grens kopen bij een tankstation.

Milieuzones in Portugal

Lissabon is de enige Portugese stad met milieuzones. Het gaat om twee zones. Zone 2: daar valt bijna de hele stad onder, en is toegankelijk voor auto's uit 1996 of later. Een klein deel van het centrum valt onder zone 1. Hier mogen alleen auto's komen van 2000 of daarna. Een milieusticker is overigens niet nodig in dit land.