background branding

Via je mobiel internetten in het buitenland: wat zijn de regels en kosten?

186370665_presentation-wide_normal_none.jpg

Je hebt je koffer gepakt en bent er klaar voor om lekker op vakantie te gaan. Natuurlijk wil je graag je vakantiekiekjes delen met vrienden en familie. Maar hoe zit dat eigenlijk met internetten in het buitenland? Wanneer moet je bijbetalen en wanneer niet? Radar zoekt het uit.

Internetbundel geldig binnen de Europese Unie

Het Europees Parlement heeft bepaald dat je voor internetten in de Europese Unie - binnen je abonnement - niet extra hoeft bij te betalen. Als je een abonnement voor onbeperkt internet in Nederland hebt, mogen providers wél een Fair Use Policy (FUP) opleggen. 

De hoeveelheid gigabytes die je per provider - vanwege de FUP - mag gebruiken in een EU-land verschilt. Van de grote providers geeft KPN de meeste hoeveelheid (50 gig), daarna volgen Vodafone (40 gig), T-Mobile (35 gig) en tenslotte Tele2 (27 gig).

Welke landen vallen binnen de Europese Unie?

Op dit moment bestaat de Europese Unie uit 27 landen, een overzicht daarvan vind je hier. Populaire vakantiebestemmingen die niet onder de Europese Unie vallen zijn onder andere Turkije, Noorwegen en Zwitserland. Sinds 2020 hoort het Verenigd Koninkrijk ook niet meer bij de EU, maar bij veel providers is jouw databundel daar nog wel geldig. Controleer dit wel even voor vertrek.

Aanbod beperkt geldig

Stel je hebt een Nederlands abonnement, maar gaat voor langere tijd naar het buitenland, gelden dan nog dezelfde regels? In principe niet. Als providers zien dat je vier maanden achter elkaar vaker in het buitenland bent dan in Nederland, dan mogen zij daar extra kosten voor rekenen. 

Let op, dit geldt niet op zee (en vaak ook niet in de bergen)

Ben je letterlijk aan het schipperen tussen twee landen binnen de Europese Unie? Zet dan je dataroaming voor de zekerheid uit. Je telefoon maakt namelijk via het schip verbinding met een satelliet en daardoor kunnen de kosten oplopen. Ook in de bergen kan het zijn dat er op deze manier verbinding wordt gemaakt. 

Hoe zit het buiten de Europese Unie?

Buiten de Europese Unie is de bundel die je in Nederland hebt niet geldig en moet je dus een databundel kopen of betalen per gebruikte megabyte (mb). De prijzen hiervan kunnen per zone en provider verschillen, maar over het algemeen is het bij normaal gebruik goedkoper om te kiezen voor een databundel. 

Bron: Consumentenbond