background branding

Mijn kind heeft geld uitgegeven aan games: hoe krijg ik het terug?

081121 controllers game.jpg

Je krijgt opeens een rekeningafschrift van honderden euro’s, van een of andere game. Gehackt? Nee, je kind heeft de knoppen op zijn spelcomputer gevonden om iets te kunnen kopen. Wat doe je in zo’n situatie? Is je geld voor eeuwig in de handen van een ander?

FIFA, FortNite en Clash of Clans: zomaar een greep uit de spellen die gebruik maken van ‘microtransactions’. Deze zogenaamde kleine transacties kunnen bijvoorbeeld bepaalde kleding bevatten voor een gamepersonage of - in het geval van voetbalspel FIFA - pakketjes waar spelers in zitten. Net zoals bij de AH-voetbalplaatjes of een zakje met pokémon-kaarten. 

Deze microtransacties zijn meestal kleine bedragen, maar kunnen bij elkaar al gauw oplopen tot een aardige rekening. 

Zo blokkeer je ongewenste game-aankopen

Op de PlayStation- en Xbox-consoles hebben Sony en Microsoft al bepaalde functies toegevoegd om ouders meer controle te geven over het gamegedrag van hun kind. Zo kan je een spendeerlimiet instellen, maar ook je kind een bepaald aantal uren geven die op de console kunnen worden besteed. 

Om dit voor elkaar te krijgen, moet je eerst een account maken voor jezelf, om vervolgens in instellingen je kind toe te voegen als subaccount. Ook is een wachtwoord toevoegen, die je moet invullen voordat je gaat betalen, een manier om ongewenste aankopen tegen te gaan. Dit kan je ook bij instellingen vinden. 

Op je telefoon werkt het trucje hetzelfde: ook Google en Apple hebben ouders de mogelijkheid gegeven om hun kinderen te beschermen tegen de gevaren van het internet. 

Hoe krijg je restitutie voor spelletjes?

Maar wat nou als je zoon- of dochterlief al een aankoop heeft gedaan? Zijn er dan nog mogelijkheden om je geld terug te krijgen? Zowel Sony als Microsoft bieden opties om tot veertien dagen na de aankoop je geld terug te krijgen. Via de sites van deze console-ontwikkelaars kom je terecht bij de wegen die je kan bewandelen.

Als je kind via de telefoon in plaats van op de console geld heeft uitgegeven, kan je binnen twee uur na aankoop nog je geld snel terugkrijgen van Google. Als het langer dan twee uur geleden is, kan je tot 48 uur een formulier invullen om restitutie te krijgen. Bij Apple kan je tot twee weken na aankoop een formulier insturen, waarna het bedrijf gaat kijken of je je geld wel echt terugkrijgt. 

Regels voor microtransacties en lootboxes

Microtransacties zijn al langer een gespreksonderwerp. Met name zogenaamde lootboxes liggen onder een vergrootglas, want deze digitale pakketjes kunnen waardevolle en minder waardevolle spullen bevatten - maar dat weet je niet van tevoren, net als bij panini-packs. Europese en Nederlandse autoriteiten zitten al enkele jaren achter dit soort praktijken aan, het zou namelijk verslavend kunnen zijn. Zo is bij bekend basketbalspel NBA 2K het al een aantal jaar niet meer mogelijk om in Nederland deze pakketjes te kopen. Bij FIFA is er nu de mogelijkheid om een pakketje in te kunnen zien, voordat je er geld aan besteedt. 

Bron: Apple, Google, Sony, Microsoft, Tweakers