background branding

Kraamzorg komt handen tekort: dit zijn de gevolgen voor ouders

pasgeboren_baby.jpg

Ook de kraamzorg kampt met een personeelstekort. Daardoor moet kraamhulp noodgedwongen anders worden ingericht. Radar zet op een rij wat door de tekorten is veranderd en wat kersverse ouders de komende jaren te wachten staat.

Situatie nu: minder uren en vaker digitaal

Officieel gezien krijgen ouders zo’n 48 uur kraamzorg. In de praktijk pakt dat vaak anders uit, meldt NRC. De tekorten zijn zo groot dat 24 uur in veel regio’s de standaard is. In de Randstad, Brabant, Limburg en Twente waren er dit voorjaar zelfs organisaties die zich genoodzaakt voelden een cliëntenstop aan te kondigen.  

Bo Geboortezorg, een brancheorganisatie die een groot deel van de sector vertegenwoordigt, heeft in juni afspraken gemaakt met Zorgverzekeraars Nederland (NZ) om de zorg voorlopig te kunnen garanderen. De tarieven voor kraamzorg zijn met 10 procent verhoogd. Een deel van dat geld gaat naar digitale kraamzorg, zoals apps, beeldbellen en instructievideo’s. Dit wordt gezien als aanvulling op fysieke kraamzorg.

Als kersverse ouder kun je verwachten dat je vaker op afstand advies krijgt. Dat gebeurt al Bij Lunavi Kraamzorg, een van de marktleiders in West-Brabant. Twaalf kraamverzorgers begeleiden ouders vanachter een scherm. Ze beantwoorden vragen en geven instructies, bijvoorbeeld over borstvoeding. Deze pilot is uit nood geboren, benadrukt de instelling tegenover NRC.  

De cijfers

Nederland komt zo’n 1.500 kraamverzorgers tekort. Daarbovenop is van de 9.500 kraamverzorgers 10 procent langdurig ziek. Dat leidt tot extra druk op kraamverzorgers die wel werken.

Situatie in 2025: zorg op maat

Verder ligt er een plan om vanaf 2025 zorg op maat te geven. Dat houdt in dat bij een eerste kind meer kraamzorg wordt gegeven dan bij het tweede kind.  De verwachting is dat het aantal uren op deze manier beter kan worden verdeeld, tot er een oplossing wordt gevonden voor het tekort.  Heb je als ouders bij je tweede kind behoefte aan meer uren? Bij bijvoorbeeld een postnatale depressie kan het aantal uren worden uitgebreid.

Online kraamzorg gaat ook bij zorg op maat ook een belangrijke rol spelen, zegt Esther van der Ark van de Nederlandse Beroepsvereniging Voor Kraamverzorgenden, tegen de NOS. "Er is maar één manier om de krapte tegen te gaan en mensen toch te woord te staan, en dat is om er ook een digitale tak aan te bouwen."

Daar zijn niet alle mensen uit de branche optimistisch over.  "Mensen met een derde kindje weten al meer, maar in situaties waar mensen gevlucht zijn, de taal niet spreken, geen familie hebben, of kampen met een verstandelijke beperking, hebben echt ondersteuning nodig. Daarvoor moet je in huis zijn”, zegt een zorgverlener tegen de omroep.