background branding

Koelmatten voor honden en katten gevaarlijk? ‘Gebruik niet zonder toezicht’

koelmat.jpg

De inhoud van koelmatten voor honden en katten is giftig, wordt beweerd in een bericht dat al langer op Facebook circuleert. Moet jij je als baasje zorgen maken? Radar vraagt het de Dierenbescherming. 

Veiligheid hangt af van samenstelling

Koelmatten werken met een koelende gel die een lagere temperatuur heeft dan de omgevingstemperatuur. Volgens fabrikanten maar liefst vijf tot wel tien graden koeler.

Maar is die gel wel veilig? Dat hangt af van (de samenstelling van) ingrediënten, zegt Niels Kalkman van de Dierenbescherming tegen Radar. “Die kan per mat verschillen.”

Er zijn talloze koelmatten op de markt - de dierenwelzijnsorganisatie heeft vanzelfsprekend geen kennis van alle ingrediënten van elk type mat. Maar het valt wel op dat er veelal met drie stoffen wordt gewerkt. Dat zijn:

Carboxymethylcellulose: een verdikkingsmiddel en wordt bijvoorbeeld in voedsel, tandpasta en dieetpillen gebruikt. 

Polyacrilamide: een oplosbaar middel dat wordt gebruikt om zachte gel te maken. Zo gebruiken fabrikanten het bijvoorbeeld bij het maken van zachte contactlenzen. 

Algurinezuur: deze stof komt van zeewier af en verhardt de gel een beetje. Tandartsen gebruiken het bij het maken van een afdruk van je gebit. 

Zijn deze stoffen gevaarlijk?

“Ze zijn niet giftig”, zegt Kalkman. “Maar samen vormen ze wel een dikke gel, waarbij je oprecht kunt afvragen vanaf welke hoeveelheid het vervelend kan worden voor het dier als ze het in de maag krijgen. Dus volledig veilig? Nee, je moet er voorzichtig mee omgaan.”

Mocht je dier de gel binnen krijgen, dan kan dat dus gevolgen hebben. “Alles wat niet bedoeld is als puur eten, kan potentieel gevaarlijk zijn”, weet hij. “Het kan verstoppingen in het verteringsstelsel of verstikkingsgevaar veroorzaken.”

Dat is bijvoorbeeld ook het geval als je huisdier te veel ijs (bevroren water) geeft. Dat leidt ook tot diarree en buikpijn.

Ontvang je de gratis Radar-nieuwsbrief al?

Hoe voorkom je problemen?

“Zoek de ingrediënten van de gel goed op”, adviseert Kalkman. “Dan kom je mogelijk al op tijd achter of het verstandig is om die gel(mat) in huis te hebben. En mocht het misgaan, dan wil de dierenarts weten wat er in de gel zit.”

Om te voorkomen dat je huisdier de gel opeet, adviseert de Dierenbescherming dieren niet alleen te laten met dit soort producten. “Sommige dieren zijn nou eenmaal slopers van zichzelf. Door toezicht te houden kan zo’n slooppartij en daarna opeten worden voorkomen."

De meeste hondeneigenaren kennen hun eigen hond en zullen prima kunnen inschatten of de hond een koelmat zou slopen, benadrukt hij. “Naast het ongemak voor de hond, is het ook ongemakkelijk voor de portemonnee. Die combinatie moet een hondeneigenaar goed aan het denken zetten."

Wat als je huisdier het toch heeft gegeten?

Zoals eigenlijk bij de meeste problemen geldt: neem contact op met je dierenarts. “Die kan goed inschatten of de stof gevaarlijk is, of het onder toeziend oog van een dierenarts uitgebraakt kan worden”, zegt Kalkman.