background branding

Je eigen kruidentuintje? Leg er een aan in de vensterbank

kruidentuin 1.jpg

Kook je graag met verse kruiden? Een eigen kruidentuintje aanleggen is dan een goed idee. Dit kan gewoon binnenshuis, op de vensterbank. Met deze verzorgingstips groeien jouw vensterbank-kruiden straks als kool.

Als je kruiden wilt laten groeien in huis, zijn een aantal zaken essentieel. De temperatuur moet juist zijn, je moet de juiste aarde gebruiken en er moet genoeg licht zijn.

Aarde voor je kruiden

Wat de aarde betreft is het belangrijk om potgrond van goede kwaliteit te gebruiken. Kies voor de organische variant, dat werkt het best. Standaard potgrond met extra stoffen is bedoeld voor bloemen en planten, maar is niet goed voor de plantjes die je wilt eten. De meeste kruidenplantjes hebben veel water nodig om te groeien. Geef ze daarom elke dag een beetje.

Juiste temperatuur

Naast potgrond, is ook een juiste temperatuur van belang. Kruidenplantjes groeien het best bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden. In de zomer is dat meestal geen probleem, wat als het kouder is buiten? Zorg er dan in elk geval voor dat je plantjes niet op de tocht staan, want daar houden ze niet van.

Genoeg licht

Ook licht is van levensbelang voor je plantjes. De meeste kruiden hebben zonlicht nodig, dus de vensterbank is ook daarom een ideale plek. Vijf uur daglicht is vaak al voldoende. Wees wel voorzichtig met direct zonlicht. Als ze daar te lang in staan, kunnen ze uitdrogen en verwelken. Blijf ook opletten dat de grond voldoende vochtig blijft.

Zaadje of plantje?

Als je kruiden thuis wilt laten groeien, kun je kiezen tussen het planten van zaadjes of het kopen van kleine plantjes. Met een plantje heb je natuurlijk sneller resultaat, maar let op waar je je plantje koopt. Kruidenplantjes uit de supermarkt gaan vaak snel weer dood, zeker als ze niet biologisch gekweekt zijn. Ze zijn razendsnel opgekweekt voor de handel, waardoor de worteltjes meestal niet sterk genoeg zijn om het plantje in leven te houden. Kruidenplantjes uit het tuincentrum worden langzamer gekweekt en zijn doorgaans veel sterker.

Verschillen per plantje

Water, licht en temperatuur: kruidenplantjes kunnen niet goed groeien zonder. Maar niet elk kruid heeft dezelfde verzorging nodig. Wij hebben een aantal populaire kruiden op een rij gezet en vertellen je hoe je specifiek die het best verzorgt. 

Bieslook

Bieslook is één van de gemakkelijkste kruiden om thuis te kweken. Het plantje groeit snel en vereist weinig zorg. Bieslook doet het zowel goed in de zon als in halfschaduw.

Tijm

Je hebt meerdere soorten tijm. Er zijn eenjarige en meerjarige tijmplanten. Je kunt de bloemen van de tijmplant eten en gebruiken in bijvoorbeeld salades. Je moet tijm wel regelmatig bijknippen, dan worden de blaadjes smaakvoller.

Koriander

Koriander groeit het allerbest in vochtige aarde en met veel direct zonlicht, maar het plantje doet het ook in de schaduw. Als je ervoor kiest om het uit zaad op te kweken, houd er dan rekening mee dat de zaadjes relatief langzaam ontkiemen. Als het plantje te droog staat, kan het voortijdig gaan bloeien. Vanaf dat moment loopt de smaak van het blad terug.

Munt

Ook munt kun je gemakkelijk in huis kweken. De wortels groeien snel en zijn al jong sterk. Daarom heeft zelfs een muntplantje van de supermarkt goede overlevingskansen. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Munt houdt van luchtvochtigheid. Besproei de plant af en toe met een vernevelaar voor topresultaten.

Basilicum

Basilicum is gevoelig voor erg vochtige aarde. Als de grond te nat is, gaan de bladeren hangen en worden ze grijs. Ook hier geldt dat de bladeren de beste smaak hebben, voordat de plant bloeit. Zodra de plant zes paar bladeren op een stengel heeft, zet de bloei snel in.

Marjolein

Marjolein lijkt qua smaak erg op oregano. Een te vochtige grond leidt bij dit kruid snel tot rot. Eén keer per week water geven is voldoende. Marjolein heeft een goed doorlatende grond nodig. Een mix van tuinaarde en zand werkt het best. De plant houdt van een temperatuur tussen de 10 en 25 graden en heeft voldoende indirect licht nodig.

Bronnen: Flair, Florum, Groei, Keukenliefhebber, Plantabit

Meer over