background branding

Houden we het droog of wordt het nat met de plastuit? | Radar Checkt!

Help! Je moet nodig plassen, maar een openbaar toilet is nergens te vinden. Bijna 90% van ruim 21.000 door Radar ondervraagde mensen heeft er weleens mee te maken. De gemeente Amsterdam heeft als norm ‘in drukke gebieden om de 500 meter een openbaar toilet’ te hebben, maar in meer dan de helft van de gebieden is dit niet het geval. Is een plastuit dan de oplossing?

Lang je plas ophouden is niet goed voor de blaas. ‘Als je niet genoeg ontspant, bent je continu aan het knijpen. Als dat te lang duurt slijt dat patroon erin en dan weet de blaas op een gegeven moment niet meer wat het moet doen en raakt het verstoord’, legt uroloog John Heesakkers uit. 

Op tijd plassen is dus belangrijk, maar in de drukste stad van ons land, Amsterdam, lijkt dat niet mogelijk. De stad wil in drukke gebieden om de 500 meter een openbaar toilet, maar komt dit in meer dan de helft van de gebieden niet na. Plaskrullen zijn er meer te vinden dan toiletten, dus misschien is een plastuit de oplossing voor de vrouw. Maar, welke plastuit kies je dan? Fons ging met drie vrouwen op pad om vijf plastuiten te testen.

De uitslagen van de verschillende plastuiten

000plastuiten mett tekst.jpg
De uitslag

De Toiletalliantie strijdt al jaren voor meer openbare toiletten. Donderdag 23 september is het Nationale Plasdag: een dag waarop de Toiletalliantie aandacht vraagt voor de problemen die mensen ervaren bij het tekort aan wc’s. Zo zijn er in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen die last hebben van een overactieve blaas en een half miljoen mensen is incontinent. Voor deze mensen is de beschikbaarheid van een wc bepalend voor hun dag.

Onderzoek Radar

Dit blijkt ook (wederom) uit onderzoek van Radar onder ruim 21.000 mensen. 88 procent kan soms nergens terecht. 85 procent heeft weleens moeten wildplassen, met allerlei problemen tot gevolg. Ook geven ruim 2000 plastuitgebruikers hun kijk op de voor- en nadelen ervan (en tips!). Lees de complete onderzoeksuitslag:

Roep om meer openbare zit-toiletten onverminderd groot

De ziekte van Crohn

‘Mensen durven de deur niet uit, uit angst om geen toilet te vinden. Voordat men op pad gaat, zoeken ze al op waar ze naar de wc kunnen gaan op de route. Als hier geen toilet is, dan blijven ze binnen en komen ze dus de deur niet uit’, vertelt Elleke Berkhof van de Maag Lever en Darm Stichting. ‘Je verwacht misschien dat dit bij ouderen een probleem is, maar er zijn heel veel jongeren met de ziekte van Crohn. Zo sprak ik onlangs een jongen die in coma is geraakt doordat hij te lang in de rij stond in een discotheek bij de wc. Hij had schaamte in de rij om te vragen of hij voor mocht en eenmaal bij thuiskomst raakte hij in coma. Daarna heeft hij een blaasstoma gekregen.

Maar of de plastuit de oplossing is voor het tekort aan toiletten betwijfelt Berkhof. ‘Mensen die vitaal zijn kunnen bij zo’n plaskrul gaan staan met een plastuit, maar een oudere vrouw of iemand die invalide is kan dat niet doen. Daarbij is het ook nog, als je een grote boodschap moet doen, dan heb je helemaal niks aan zo’n plastuit of plaskrul.’

Openbare toiletten in Amsterdam

Mocht je nou willen weten waar in Amsterdam je de plastuit kan gebruiken? Op deze kaart vind je alle openbare toiletten.