background branding

Hogere spaarrentes in het buitenland: hoe kun je daar van profiteren?

spaarrentes buitenland.jpg

Onlangs bleek uit onderzoek van Geld.nl dat Nederlandse banken - zoals ING - in Duitsland aanzienlijk hogere spaarrentes uitbetalen. Kun je hier als Nederlander ook van profiteren? Radar beantwoordt deze en andere vragen over sparen in het buitenland. 

Update

Update 6 december 2023

Nederlanders hebben het afgelopen jaar aanzienlijk meer spaargeld bij buitenlandse banken geparkeerd, vermoedelijk gelokt door de hogere spaarrentes. Dat meldt de Nederlandsche Bank. Eind september stond 10,5 miljard euro aan tegoeden van Nederlandse huishoudens bij banken in andere eurolanden. Dat is bijna het dubbele van een jaar eerder.

Waarom zijn spaarrentes in het buitenland vaak hoger?

Dat is grotendeels een kwestie van vraag en aanbod. In Zuid- en Oost-Europa is bijvoorbeeld meer vraag naar geld dat banken kunnen uitlenen aan ondernemers. Die banken trekken dus graag spaarders naar zich toe.

In het geval van Duitsland, heeft het vooral te maken met concurrentie. Er zijn daar namelijk veel meer banken actief. Die moeten dus meer hun best doen om spaarders aan te trekken.

Maar niet overal zijn de spaarrentes hoger. Zo zijn ze in België juist veel lager dan in Nederland. De basisrente die spaarders daar krijgen ligt volgens Geld.nl bij bijvoorbeeld ING, bunq en Triodos Bank meer dan de helft lager dan de rente die Nederlandse spaarders krijgen bij deze banken. 

Kan ik profiteren van de rentes van Nederlandse banken in Duitsland?

Nee, helaas niet. “Duitse banken controleren of je een woonadres hebt in Duitsland”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl, tegen Radar. “Dus je kunt er als Nederlander niet zomaar een spaarrekening openen.”

Hoe zit dat bij niet-Nederlandse banken?

Bij niet-Nederlandse banken in het buitenland zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een spaarrekening aanvragen bij de Estse Bigbank, die de rente voor Nederlandse spaarders onlangs heeft verhoogd naar 2,8 procent. Of je opent een rekening via een spaarplatform als Raisin. Je moet je wel identificeren via een videocall.

“Voordeel van een spaarplatform is dat zij juristen in dienst hebben die je helpen om een beroep te doen op het depositogarantiestelsel als een bank failliet gaat”, licht Bulthuis toe. In alle EU-landen geldt zo’n stelstel, waardoor spaargeld tot 100.000 euro verzekerd is. 

Ook helpen ze je bij eventuele belastingzaken die komen kijken bij sparen in het buitenland. “Als je niet via zo'n platform spaart, moet je dit zelf regelen.”

Zitten er addertjes onder het gras?

Soms krijg je te maken met zogeheten bronbelasting. Dat is de belasting die je moet betalen in het land waar je spaargeld geparkeerd staat. 

“Hier kun je vaak (deels) vrijstelling voor aanvragen”, zegt Bulthuis. “Eventuele bronbelasting die je betaalt, mag je daarnaast verrekenen met de belasting die je in Nederland zou moeten betalen over je spaargeld."

Wil je niets met bronbelasting te maken hebben? Dan kun je volgens Independer het best kiezen voor een land zónder standaard bronbelasting. Dit geldt voor Duitsland, Estland, Frankrijk, Italië of Zweden.

Is het verstandig om te sparen in het buitenland?

Sparen in het buitenland kan volgens Geld.nl een goede manier zijn om meer spaarrente te krijgen. “Maar wel alleen met spaargeld dat je niet direct nodig hebt als bijvoorbeeld je wasmachine stuk gaat. Want opnemen van een rekening in het buitenland kan soms een paar dagen duren.”

Veel buitenlandse banken werken met deposito's waarop je geld bijvoorbeeld een paar maanden of jaren vast staat. Daarbij moet je natuurlijk een periode kiezen waarvan je zeker weet dat je het geld die periode kunt missen.