background branding

Hoelang kun je een geopende fles wijn nog bewaren?

wijn site.jpg

Heb je dit weekend een lekker flesje wijn opengetrokken, maar deze niet helemaal opgedronken? Geregeld komt het voor dat er nog een bodempje of misschien zelfs een halve fles wijn overblijft. Maar de grote vraag is: tot wanneer kun je dit nog opdrinken? Blijft die halve fles nog goed tot je etentje op dinsdag?

Om deze vragen voor eens en altijd te beantwoorden spreekt Radar met vinoloog Jacqueline de Gouw. De Gouw heeft als wijnexpert inmiddels van haar hobby haar baan gemaakt en verdiept zich al jarenlang in alles wat met wijn te maken heeft. 

De houdbaarheid van rode en witte wijn

De belangrijkste vraag wordt meteen beantwoord: rode wijn kan zo’n drie dagen goed blijven na het openen en witte wijn redt het soms nog vier dagen. Belangrijk om te weten is dat de dag dat je de wijn opent als de eerste dag geldt. Maak je een wijntje op vrijdagavond open, dan is deze dus uiterlijk tot maandagavond te drinken. 

Daarnaast is de plek van bewaring ook van belang. De Gouw licht toe: ‘Bewaar geopende wijn altijd in de koelkast, of het nu rode, rosé of witte wijn betreft. Op deze manier blijft de smaak het beste behouden, omdat de koelkast het oxidatieproces vertraagt.’ 

Champagne of mousserende wijn beter niet bewaren

En hoewel rode of witte wijn nog een paar dagen goed blijft in de koeling, gaat dat niet helemaal op voor champagne of mousserende wijn. Deze wijn kan je na opening in de koelkast bewaren met een speciale dop, maar de mousserende wijn zal zijn smaak toch sneller verliezen doordat de koolzuur gaat verdwijnen. Nog steeds drinkbaar maar echt een stuk minder lekker. De vinoloog adviseert dan ook om champagne of mousserende wijn altijd dezelfde dag nog op te drinken zodat je optimaal van de feestelijke wijn kan genieten. 

Handige trucjes om de houdbaarheid uit te stellen

Maar drink je slechts zo nu en dan zelf één glaasje wijn en wil je niet steeds de rest weggooien, dan kent de wijnexpert nog wat handige manieren om wijn langer te kunnen bewaren. ‘Een veelgebruikte methode is om argongas in een fles wijn te spuiten. Dit gas gaat op de wijn liggen, het is zwaarder dan zuurstof, waardoor het oxidatieproces wordt gestopt.’ 

‘Zo kun je met de Oxxi Wine Protector een laagje in de fles spuiten, waarna de wijn nog ruim twee weken langer houdbaar blijft. Ook de ‘Coravin’ is een optie om argongas te spuiten. Dit is wel een duurder wijnsysteem, omdat het gebruikmaakt van een heel dunne naald die je door een kurk heen kunt steken. Op die manier hoef je de fles niet open te maken, en blijf je wijn dus erg lang goed. Tot slot kun je ook nog een vacuümpomp gebruiken, waarmee je de houdbaarheid enkele dagen oprekt.’

Geen bewezen verschil wat betreft het soort wijn

Soms wordt beweerd dat een wijn met meer tannine, zoals een shiraz, langer bewaard kan worden dan een wijn met minder tannine, namelijk een pinot noir. Dit zou komen doordat tannine en zuur voor een langere houdbaarheid zorgen. 

Of dit echter ook zo is na het openen van de wijn, is volgens De Gouw nooit bewezen. ‘Er zou een klein verschil kunnen zijn, maar dit is nooit aangetoond. Wat wel heel belangrijk is, is de kwaliteit van de wijn. De kwaliteit staat echt bovenaan en hoe beter de kwaliteit, hoe langer de houdbaarheid. Maar vooralsnog is het het beste om uit te gaan van een houdbaarheid van drie dagen na het openen van de fles.’ 

Het verschil tussen een schroefdop en een kurk

Waar echter wel verschil in zit, is tussen flessen met een kurk en flessen met een schroefdop. Mocht je nu twee flessen wijn hebben geopend en hier wat van over hebben, dan adviseert De Gouw om altijd de fles met de kurk het eerst op te drinken. 

‘Een kurk laat namelijk altijd al een beetje zuurstof door, waardoor het oxidatieproces in deze fles al een klein beetje is opgestart. Een schroefdop laat helemaal niets door, dus is voor de houdbaarheid voordeliger.’ 

Dit kun je ook doen met je restjes wijn

Staat je wijn toch langer dan drie dagen in de koelkast en is ‘ie eigenlijk niet echt meer te drinken? Ook daar heeft de vinoloog wat goede tips voor. ‘Rode wijn kun je aan veel gerechten toevoegen, zoals lasagne, een pastasaus, een stoofpot of je maakt er glühwein van.’

‘Heb je wat witte wijn over? Deze kun je in de koelkast bewaren en gebruiken voor een dressing voor in een salade, aangezien het na verloop van tijd toch een soort wijnazijn wordt. Daarnaast kun je restjes witte wijn gebruiken om rodewijnvlekken uit je kleding te krijgen. Gooi een beetje witte wijn over de vlek, wat zout en daarna gooi je het kledingstuk meteen in de wasmachine met wat wasmiddel.’