background branding

Zo maak je zelf de lekkerste glühwein

gluhwein 780x439_01.jpg

De kerstborrel bij uitstek is glühwein, het Duitse woord voor gloeiwijn. Je kunt het kant-en-klaar kopen in flessen en thuis opwarmen, maar wat veel lekkerder is: gewoon zelf maken, met verse ingrediënten.

Glühwein kan rood of wit

Op kerstmarkten en langs straatstalletjes drink je voornamelijk rode glühwein, maar het warme drankje kan ook van witte wijn worden gemaakt, al past dat volgens sommigen minder goed bij de feestdagen. 

Welke wijn?

Kies als basis voor die goedkopere fles wijn die je nog liggen hebt, liefst eentje met een sterke smaak: die zal toch door de andere ingrediënten worden gemaskeerd.

Ga je voor de witte variant? Kes dan voor een zoetere witte wijn. 

Wat heb je nodig?

Met één fles maak je een glaasje glühwein voor vijf personen. Voor tien porties neem je twee flessen. Bij één fles heb je ook nog nodig: een hele en een halve sinaasappel, een halve citroen, een kaneelstokje, een zakje kruidnagels, twee steranijs en suiker. 

Zo ga je te werk

  1. Warm de wijn in een pan op, maar op een laag pitje: als de wijn te warm wordt, verdampt de alcohol. 
  2. Snijd de sinaasappel in dikke schijfjes (1 cm dik). Prik in het vruchtvlees (of in de schil) van elk schrijfje minstens twee kruidnagels (volgens smaak, maar wees niet te zuinig). Door ze vast te prikken, giet je de kruidnagels later niet in een glas. 
  3. Pers de halve sinaasappel uit boven de wijn. Voeg nu ook de schijfjes, steranijsjes en het kaneelstokje toe.
  4. Wil je het graag wat zuurder? Dan kun je ook enkele schijfjes citroen in de wijn leggen, maar hou het wel bij de helft van een citroen. Voor een subtiele toets, kun je een stukje citroenschil in de wijn leggen. 
  5. Als je het graag zoeter wil, voeg je suiker toe, liefst donkerbruine of rietsuiker. Of kies voor honing als een iets gezonder alternatief.
  6. Sommige liefhebbers doen er ook graag een scheutje (4 cl) rum in, omdat de alcohol van de wijn wat verdampt. Ook porto of cognac (beide van wijn gemaakt) worden wel eens toegevoegd. 
  7. Zet een deksel op je pot, breng de glühwein héél even aan de kook en laat het daarna nog zeker 20 minuten op een laag vuurtje staan. Laat de gluhwein dan nog even afkoelen en op smaak komen.
  8. Voor je de glühwein met een pollepel in glaasjes of bekers schept, kun je eventueel eerst de sinaasappelschijfjes, steranijs en kaneel weer uitvissen. Je kunt de glühwein eventueel ook zeven. (Geen zeef in huis? Gebruik een koffiefilter.)
  9. Garneer de glazen eventueel met een schijfje sinaasappel die je tot de helft doorsnijdt. Ook een stukje sinaasappelschil staat mooi, of enkele verse veenbessen.

Alcoholvrije variant

Je kunt de wijn door alcoholvrije wijn vervangen, maar je kunt ook voor een alcoholvrije variant met druivensap gaan. In dat geval laat je de citroen liever achterwege, maar het recept blijft verder gelijk. Of je gaat voor een verrassende variant, met stukjes groene appel (of ander fruit), en naast kaneel ook cardemom of laurierblaadjes als smaakversterker. Proost!

Paarse mond? Of vlek gemaakt?

Smaakt de verse glühwein je en wil je graag een tweede glas, denk dan aan deze tips om een paarse mond te voorkomen.

Heb je glühwein gemorst op je blouse, vloerkleed of bank? Die vlek krijg je er zo uit, als je snel handelt.