Hoe rem je bijziendheid bij je kind?

7aprilkindmetbril.jpg

Ontzettend veel mensen zijn bijziend en hebben een bril of lenzen nodig. Sterker nog, het probleem groeit: de helft van de twintigers nu zijn bijziend, waar dat eerder een kwart was. Misschien maak je je wel zorgen als je kinderen hebt. Hoe kan je bijziendheid remmen bij kinderen, zodat ze niet de rest van hun leven last hebben van slecht zicht? 

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd,  zorgt ervoor dat je dichtbij scherp ziet, maar voorwerpen of personen die verderop staan, zie je wazig. De oogbol is aan de achterkant vaak te lang: een gemiddeld oog is ongeveer 23 millimeter lang en een bijziend oog kan wel 30 millimeter lang zijn. Daardoor is een bril met min-sterkte vereist om fatsoenlijk te kunnen zien. Als je oog langer is dan 26 millimeter heb je de sterkte -6.00. Vanaf deze sterkte heb je hoge myopie.

Hoe hoger de leeftijd, hoe meer kans op oogproblemen

Hoge myopie brengt vaak verdunning van het netvlies met zich mee en dit kan op latere leeftijd leiden tot oogproblemen zoals glaucoom, slijtage, bloedingen of loslating van het netvlies. Hoe hoger de sterkte, hoe hoger de kans. Het is dus belangrijk de mate van bijziendheid goed in de gaten te houden en dat kan het beste als je ogen nog beïnvloedbaar zijn: op jonge leeftijd. 

Veel factoren waardoor bijziendheid optreedt

Er zijn een aantal factoren die bijziendheid kunnen versterken, zoals lang studeren, weinig buiten zijn, veel op schermen kijken en een hoger IQ hebben. Ook spelen genen voor een groot deel mee. Als de ouders van een kind zelf in hogere of lagere mate bijziend zijn, kan dat een grote invloed hebben op de ogen van het kind. 

Myopie kan ook optreden als je kind zich veelvuldig en langdurig concentreert op een scherm. Dit geldt ook voor boeken. Hoe langer de ogen van een kind op iets gevestigd blijven, hoe meer kans er bestaat dat het kind bijziendheid ontwikkelt. 

Praktisch: wat kun je doen?

Om het focussen op een scherm of in een boek te verminderen, is het verstandig kinderen vaak buiten te laten spelen, het liefst zo’n twee uur per dag. Door het licht buiten neemt het dopaminegehalte in het lichaam van je kind toe: een stofje dat de groei van het oog afremt. Moet je kind toch lang binnen zitten? Laat de ogen focussen op iets wat zich buiten bevindt, niet binnen handbereik. Hierdoor ontspannen de ogen. Een goede tip is om het bureau van je kind voor het raam te zetten, hierdoor kijken ze automatisch vaker naar buiten. 

Atropinedruppels

Als er al flinke bijziendheid geconstateerd is bij je kind, kun je erover denken om hem of haar Atropinedruppels te geven. Deze helpen bijziendheid tegen te gaan door pupilverwijding en ontspanning van de oogspieren. Atropinedruppels hebben geen ernstige bijwerkingen. De behandeling moet wel stipt worden nagevolgd en voor een langere tijd, want als de druppels na een jaar stoppen, gaat het gezichtsvermogen weer net zo snel achteruit. Atropinedruppels kunnen al vanaf ongeveer zes jaar gegeven worden; voorwaarde is wel dat het kind snel achteruitgaat qua zicht.

's Nachts contactlenzen

Een optie is ook om je kind nachtcontactlenzen te geven: dit kan helpen bij bijziendheid. De vorm van het hoornvlies wordt gecorrigeerd en daardoor ziet je kind scherp. Het effect is wel tijdelijk en kan te allen tijde omgekeerd worden. Zodra de lenzen een paar dagen uit zijn, gaan de ogen weer terug naar de oorspronkelijke vorm. Een kind kan ongeveer vanaf zijn achtste beginnen met het dragen van lenzen. 


Bron: Oogkliniek Brugge / Visus Optiek / OMC Hanzekliniek