background branding

Hierop moet je letten als je gaat gourmetten

Gourmet

Met kerst halen veel families hun gourmetstel weer uit de kast. Hoewel dit vaak erg gezellig is, zit een ongeluk in een klein hoekje. Met deze tips voorkom je voedselvergiftiging en brand. 

Zo voorkom je voedselvergiftiging

Volgens het Voedingscentrum krijgen jaarlijks zo’n 650.000 mensen een voedselvergiftiging, zo ook tijdens de feestdagen. Buiten je handen wassen en goed controleren of je vlees gaar is, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen:

  • Zet niet al het vlees meteen op tafel. Het is namelijk niet goed om vlees en vis langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren en een avondje gourmetten kan best een tijdje duren. Je kunt beter een deel van het vlees in de koelkast laten liggen en dit er pas bij pakken als de portie op tafel op is. 
  • Zorg dat rauw eten niet in contact komt met gebakken eten. Gebruik aparte snijplanken, borden en bestek voor rauw vlees. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld salmonella van een rauw stuk kip binnenkrijgt. 
  • Laat restjes goed afkoelen. Heb je nog eten over? Dek dit dan goed af en zet het binnen twee uur in de koelkast. Gebakken vlees of vis kun je nog twee à drie dagen bewaren in de koelkast, of een maand of drie in de vriezer. 

Zo voorkom je brand

Ook met het gourmetstel zelf kan van alles mis gaan. Je kunt er brandwonden door oplopen of er kan brand ontstaan. Let hierop:

  • Zorg dat het toestel op een onbrandbare ondergrond staat en houdt brandbare materialen uit de buurt. 
  • Gebruik een dikke verlengsnoer. Een te dunne snoer kan namelijk te warm worden en voor brand zorgen. Op je gourmetstel kun je zien hoeveel Watt hij verbruikt en op je verlengsnoer het aantal ampères en het aantal volt dat het aankan. Het maximale wattage bereken je met de formule: Aantal watt = aantal ampères x aantal volt Bijvoorbeeld: 16 x 250 = 4000 W. Het totale aantal watt van alle aangesloten apparaten bij elkaar opgeteld mag niet boven deze maximale waarde uitkomen.
  • Rol je kabelhaspel helemaal af. Gebruik je een kabelhaspel? Rol deze dan altijd helemaal af. Anders kan het snoer te warm worden en kan er brand ontstaan.
Meer over