background branding

Zo maak jij je vieze gourmetstel weer schoon na de kerst

gourmet site.jpg

Wat is kerst nog zonder gourmetavond? Een groot deel van de Nederlanders ziet deze vorm van shared dining dan ook als de perfecte oplossing om met de familie een avond lang te tafelen. En hoe gezellig het ook is, de zooi die een avond gourmetten achterlaat is er een waar je u tegen zegt. De hoogste tijd dus voor handige tips om de nasleep van het gourmetten wat te verzachten. 

Bij gourmetten an sich komen sowieso heel wat dingen kijken. Zo wil je er zeker van zijn dat je voedselinfecties voorkomt, in verband met rauw vlees op de grill, en dat je het brandgevaar zo klein mogelijk houdt. Gelukkig schreven we hier eerder al een artikel over, vol met tips en tricks om je gourmet-ervaring zo fijn mogelijk te maken. 

Maar na een avondje heerlijk eten komt helaas ook de schoonmaak om de hoek kijken. In dit artikel dus de beste tips voor deze klus. 

Stap 1: Doe het meteen

Zoals we al eerder schreven over de kaasfondueset, is het van groot belang dat je je pan of set niet aangekoekt achterlaat. Hoe langer je de etensresten namelijk in je set of pan laat staan, hoe groter de kans wordt dat je deze hierna weg kunt gooien. Zorg dus voor een goed geïnstrueerd afwasteam dat hier meteen mee aan de slag kan. 

Stap 2: Aan de slag met keukenpapier

Voor je alle pannen en de grillplaat al onder de stromende kraan hebt gezet, haal je beter eerst een goede dot keukenpapier over de vieze pannetjes en de grill. Er blijven namelijk altijd veel etensresten en veel vet achter op de set, die je beiden liever niet in je gootsteen en je afvoer hebt liggen. 

Stap 3: Dit doe je met de gourmetplaat

De grillplaat van het stel is weer een geval apart en verdient wat extra aandacht. Zo is het bijvoorbeeld beter om niet meteen met een schuurspons aan de slag kunt gaan, omdat de teflonlaag er dan af kan slijten. Het beste is om de grillplaat met een flinke scheut ammoniak en afwasmiddel in de gootsteen of in een waterdichte afgesloten zak een nachtje te laten weken. 

Door het in een zak op het balkon of in je tuin te zetten, ben je ook meteen van de geur af. De volgende ochtend haal je de plaat uit het mengsel, waarna je met warm water en een zachte afwasborstel de grill gemakkelijk schoonveegt. Ook ingebrande vlekken verschijnen hiermee als sneeuw voor de zon en je grillplaat is weer klaar voor de volgende kerst. 

Stap 4: Pannetjes in de vaatwasser

Terwijl de grillplaat een nachtje in de tuin of op het balkon staat de weken, zet je de pannetjes van het stel gelukkig simpelweg in de vaatwasser. Heb je geen vaatwasmachine? Dan kun je de pannetjes natuurlijk ook gewoon met de hand afwassen. Let hierbij altijd goed op dat je een zachte borstel gebruikt, zodat de pannetjes zo min mogelijk worden aangetast. 

Stap 5: Gourmetstel schoonmaken

Tot slot maak je ook het stel zelf schoon, dus het gedeelte waar het verwarmingselement aan vast zit. Dit maak je eenvoudig schoon met een vochtige doek en afwasmiddel of met wat Glassex. Het verwarmingselement dat aan het frame zit, hoef je niet schoon te maken.