background branding

HEM Energie: hoe kun je je contract opzeggen?

22-10-03-hem-hollandse-energie-hollandsenergie-hollandsstroom-contract-137948001_s.png

Je hebt een energiecontract met vaste tarieven, maar je leverancier verdubbelt zomaar je maandbedrag. Dat is slechts één van de opvallende klachten die Radar binnenkreeg over een energiemaatschappij die opereert onder de namen Hollandse Energie Maatschappij (HEM), HollandsEnergie en HollandsStroom. De klachten zijn te zien in de uitzending van 26 september 2022. Stel: je hebt met dit bedrijf een contract gesloten, maar je wilt er vanaf. Wat zijn dan je opties? 

Radar legt deze vraag voor aan de Consumentenbond. Woordvoerder Gerard Spierenburg zet de mogelijkheden op een rijtje.

Wanneer is je contract niet rechtsgeldig?

Er gelden bepaalde voorwaarden als je een contract wilt opzeggen. ‘Het hangt er vanaf hoe het contract tot stand gekomen is,’ zegt Spierenburg. Hij noemt een paar belangrijke voorwaarden.

Ten eerste moet je schriftelijk akkoord zijn gegaan met een contract, dus met een handtekening of een mail. Heb je alleen mondeling akkoord gegeven, dan is je contract niet rechtsgeldig. 

Ten tweede moet je volledig en juist geïnformeerd zijn. Spierenburg stelt: ‘Als je er bent ingeluisd en er sprake is van misleiding, dan is het contract niet rechtsgeldig. Als jouw verbruik bijvoorbeeld verkeerd is voorgespiegeld of iets dergelijks, dan kun je het contract laten ontbinden.’ Hier vind je een voorbeeldbrief om je contract op te zeggen als er sprake is van misleiding. En voorbeeldbrieven voor andere geschillen met je energieleverancier vind je op de website van ConsuWijzer.

In het geval van misleiding is het wel belangrijk hoe vlug je bezwaar maakt. Je staat sterker als je bij een eerste foute afrekening al bezwaar maakt dan als je dat maanden later doet. 

Een kleine melkveehouder werd klant bij HEM Energie omdat hun aanbod goedkoper leek dan zijn vaste contract van 1850 euro per maand bij Innova. De medewerker van HEM vertelde echter niet dat de geboden 1800 euro exclusief BTW is, en de tarieven flexibel. Inmiddels betaalt de veehouder 2700 euro per maand.

Opzegvergoeding

Als je wilt overstappen voordat je contract afloopt, dan moet je mogelijk een ‘boete’ betalen, oftewel een opzegvergoeding. Check de voorwaarden in je contract of je akkoord bent gegaan met zo’n opzegvergoeding. 

Daar zijn regels aan verbonden als je een zakelijke kleinverbruiker bent. De opzegvergoeding moet allereerst duidelijk staan aangegeven in je contract. Daarnaast zijn er regels voor het berekenen van de maximale opzegvergoeding. Een leverancier moet één van drie vaststaande rekenmethodes gebruiken en moet aangeven welke methode hij gebruikt. Je vindt de methodes op de website van de Autoriteit Consument en Markt. Als de leverancier niet duidelijk is over een opzegvergoeding in het contract, dan hoef je hem niet te betalen.

Nieuwe leverancier kan boete oppakken

Misschien hoef je de opzegvergoeding niet helemaal zelf te betalen, zegt Spierenburg. ‘Als je overstapt naar een andere leverancier, neemt die soms de boete voor zijn rekening. Maar als je daar overstapt, krijg je ook weer een boete.’ 

Als je een contract hebt met variabele tarieven voor onbepaalde tijd, dan kun je overstappen zonder opzegvergoeding. 

Je wilt opzeggen, maar krijgt geen gehoor. Wat nu?

Radar kreeg klachten binnen van HEM-klanten die hun leverancier niet kunnen bereiken, hoeveel ze ook bellen en mailen. Dat maakt het lastig om een contract op te zeggen. 

De eigenaars van HEM Energie zijn oude bekenden van Radar. Het agressieve marketingbedrijf Global Marketing Bridge was van hen. Spierenburg vindt het 'een risico dat mensen van wie eerder is aangetoond dat ze niet zuiver op de graat zijn, nu een energiemaatschappij kunnen beginnen. Ik ben daar somber over.’

In zo’n geval kun je een aangetekende brief versturen waarin je opzegt, adviseert Spierenburg. Je kunt eventueel ook je rechtsbijstandsverzekering inschakelen, als je die hebt. 

Als je overstapt naar een andere leverancier, dan hoef jijzelf overigens geen contact te leggen met je huidige leverancier. De bedrijven regelen dat onderling in een digitaal systeem.