background branding

Hardlopen met of zonder muziek? Lees hier wat het beste is

01032022hardlopen.jpg

Misschien geniet je van de zon op je huid en heb je helemaal niets anders nodig, en zeker geen muziek. Of misschien luister je altijd muziek en denk je al bij de eerste minuut zonder: waar is de uitgang? Radar zocht voor je uit wat de voor- en nadelen zijn van bewegen met muziek en wat jij het beste kunt doen. 

Mensen genieten meer van de inspanning en kunnen hun prestaties tot 15 procent meer verbeteren als zij muziek luisteren tijdens het bewegen, zegt een literatuurstudie met Australische en Britse onderzoekers

Hartslag verbeterde niet, rest wel

In dit onderzoek werd er gekeken naar  de invloed van muziek op het bewegen aan de hand van vijf criteria: hoe de deelnemers zich voelden na het bewegen, hun hartritme, hun prestaties, hoe ze de inspanning ervoeren en hun zuurstofgebruik. Het effect was onafhankelijk van het trainingsniveau van de deelnemers en van de intensiteit van het bewegen. 

Van deze vijf criteria verbeterde er één niet, namelijk de hartslag. Het zuurstofverbruik steeg licht. Het effect van muziek tijdens het lopen was vooral groot bij het gevoel van de deelnemers na de prestatie, ze voelden zich aanmerkelijk beter. Volgens de onderzoekers zorgde de muziek voor afleiding tijdens het bewegen. Ook kan het ritme van de muziek de snelheid beïnvloeden, is een mogelijke verklaring. 

Uit een ander onderzoek kwam ook naar voren dat de deelnemers meer van de training genoten, terwijl ze naar muziek luisterden. Hierdoor heb je ook meer motivatie om (vaker) hard te gaan lopen. Hun hartslag en piekvermogen waren beide hoger dan wanneer ze naar een podcast of helemaal geen audio luisterden.  

Zijn er echt alleen maar voordelen?

Een voordeel van geen muziek luisteren is de optie om echt tot rust te komen. Mocht je dat een saai idee vinden, plan dan een wandeling in waarbij je met jezelf gaat brainstormen. Je kunt op hele nieuwe ideeën komen. 

Een ander punt: beter luisteren naar je lichaam. Heb je muziek in, dan is dat je leidraad, maar als jij een keer rent zonder muziek kun je merken dat je tempo anders wordt. Misschien loop je wel op een bepaalde manier en valt dat je pas op zonder je oortjes in. 

Welke muziek is dan het beste om te luisteren?

Het ligt er natuurlijk aan wat je zelf fijn vindt, maar voor een goed tempo is het handig te kijken naar de beats per minuut (bpm). Een liedje met een hoger aantal bpm helpt jou sneller vooruit te komen dan een nummer dat wat trager is. 

Check Spotify of een andere streamingsdienst. Zij hebben playlisten voor verschillende bpm’s in diverse stijlen. Er bestaan ook apps waarmee je gemakkelijk kunt zien hoeveel bpm je nodig hebt en waar ook bestaande muzieklijsten instaan, zoals Runbeat, RockMyRun of Metronome Beats

Bron: Gezondheid en Wetenschap / Women’s Health / Runner’s World